fredag 13 november 2015

Blommig Fredag - en höjdare!

En populär klätterväxt, bland annat på grund av dess starka tillväxt, är bokharabindan eller "arkitektens förlåtelse" som någon fyndig person också döpt den till. Fantastiskt snabb med att klä in väggar och spaljéer, men slutar sedan inte att växa om man säger så... Hos oss finns den på flera ställen sedan innan vi flyttade in, och jag får regelbundet skära ner liantjocka stammar där bokharabindan har letat sig upp i uppemot tio meter höga trädkronor och lagt sig som ett kvävande täcke däruppe. 

Inne hos grannarna (oklart vilken) nere vid växthuset växer det ett eller flera exemplar bokharabinda som kommit att klä in båda grannarnas bodar, några träd mm och har utgjort ett vackert "växtberg", särskilt om sensommaren när den blommar. Men i höst insåg vi att det började bli lite för mycket av det goda när det började hänga över på vår sida och tog därför (med grannarnas goda minne) ner stora delar av "kronan". INTE så vackert nu, men vi räknar med att växtkraften snabbt kommer att täcka det fula under nästa år. Bokharabindan - en höjdare som bör hållas kort :-)


FÖRE - slutet av september
EFTER - "Titta, det fanns ett gammalt hus där" (november)

Fler höjdare inom trädgårdsvärlden finns hos Bland rosor och bladlöss:




15 kommentarer:

  1. Det er noe med å holde treær og planter i riktige proporsjoner i en hage. Og fint er det hos deg :) Ha en finfin helg!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Det är ju bra att inte bara se vackra, enkla, tacksamma växter. Utan att också få tips om vilka man ska vara lite uppmärksam på.

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
  3. Jösses! Ja, den ska man akta sig lite för. Det kan bli liter för mycket av det goda. Men så bra det blev när ni "rensad ur".

    Trevlig helg!
    Maria

    SvaraRadera
  4. Helt otroligt vilken växtkraft! Funderade ett tag att sätta en vid vårt insyns skydd tillsammans med Murgrönan som växer där men ännu inte har tagit sig helt. Inser nu att det blir inget med det. Bokharabindan är dock otroligt vacker :)

    SvaraRadera
  5. Bokharabinda var enligt en av mina lärare en växt att aldrig plantera in, värre ogräs finns inte sa han. Men jag tycker fortfarande att den är skir och vacker.
    trevlig helg
    Luna

    SvaraRadera
  6. Oj, ja den var duktig på att ta för sig. Vacker ändå, men inom rimliga gränser.
    Trevlig helg!
    /Anette

    SvaraRadera
  7. Jösses! Det fanns ju ett helt hus där bakom... Vacker, men inget för en normalstor villaträdgård. Om man nu inte vill dölja sitt hus helt. ;)
    Trevlig helg!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  8. Otrolig växtkraft, men ni får ju ett bra insynsskydd mot grannen.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  9. Ha ha vad finurligt, ett hus. Vilken växtkraft! Men det blir säkert superbra! Trevlig vecka, kram Ewa :)

    SvaraRadera
  10. Jag har också en bokharabinda som man får tukta hela sommaren:-) Vad kul att det "dök upp" upp ett hus☺.Trevlig helg
    Milla

    SvaraRadera
  11. Jag har också en bokharabinda som man får tukta hela sommaren:-) Vad kul att det "dök upp" upp ett hus☺.Trevlig helg
    Milla

    SvaraRadera
  12. Hej! Ja, ibland kan det bli för mycket av det goda....
    Trevlig helg!
    Hälsn
    AnnA

    SvaraRadera
  13. OJ! Vilken växtkraft! Perfekt om man vill dölja något...
    Ha en härlig helg!
    kram
    /Katarina

    SvaraRadera
  14. Vilken otrolig växtkraft den har en riktig höjdare.

    Trevlig Helg

    SvaraRadera
  15. Den har jeg bare lest om, og aldri sett. Utrolig hvor villig den er!

    SvaraRadera