tisdag 24 maj 2016

Inventering av syrenbeståndet


Flera av våra syrenbuskar växer längs vår vilda norrsida och har mest blommor utåt gatan, vilket gör att vi knappt ser dem inifrån trädgården. Dessutom växer de så trångt bland alla gamla träd och buskar att de får sträcka sig långt upp och ut ur virrvarret för att få ljus till blommorna. Igår tog jag med stegen ut på trottoaren och klippte några grenar från de olika buskarna. Tillsammans med de mer lättillgängliga syrenerna inne i trädgården, blev det åtta olika sorter - men alla utom en vit är olika varianter av lila/rosa. Kombinationen av de ljusa och mörka "syrenlila" med den vita i buketten ovan är helt underbar, och man önskar att det var syrentid jämt...!


Ädelsyrenen i mitten har inte blommat på fem-sex år efter att vi föryngringsbeskar det till fotknölarna. Men i år kom de första blommorna på buskaget nedan, om än lite sparsamt. Jag tror i och för sig inte att denna sort blommar lika rikligt som t ex bondsyrenerna inne hos grannen i vänster bakgrund i bilden. Å andra sidan är själva blomklasarna spektakulärt stora och snygga!
1 kommentar:

  1. Vilken syrenskatt du har! Helt fantastisk ju! Tänk att få gå och snosa hos dig - bland ljuvliga dofter och färger.
    Nu hoppas vi på fortsatta fina dagar och mornar i trädgården innan jobbet! (dock kom det ett 3 timmars åsk- och skyfallsväder här på kvällen hos mig som slog ner en del växter, håller tummarna att de repar sig... )

    Kram Cathrine

    SvaraRadera