fredag 13 maj 2016

Blommig Fredag - min vårfavorit!

Våren är, turligt nog, en väldigt lång period och trädgården genomgår ganska många stadier innan den landar i sommaren. Själv ser jag nog rosornas blomning som starten på sommarsäsongen, men i år har ju SMHI redan meddelat att sommaren är här så en hel del vårperenner har väl då plötsligt blivit sommarperenner :-)

Men min favoritvårblomma är faktiskt varken en lökväxt eller tidig perenn, även om dessa också står högt på listan, utan den otroligt variationsrika pensén. Jag har sjungit dess lov tidigare, men det är ju bara så att ingen annan blomma är så tidig, varar så länge och ger så mycket färg och blomning i en tid då det behövs som mest. Dessutom är den inte bara prisvärd utan rentav BILLIG med tanke på att tre plantor för sisådär en 7-10 kronor stycket räcker för att fylla upp en hyfsat stor kruka.

Här en underbar färgkombination i den holländska trädgården Beukenhof:


Här hemma har mina nya favoritpenséer volanger.


...och här favoriten som nu hamnat på andra plats!


I år ska jag prova på att klippa ner vissa plantor helt till sommaren och försöka få dem att blomma om igen. Då blir det kanske en höstfavorit också :-)

Andra(s) vårfavoriter är samlade hos Bland Rosor och Bladlöss, här:


11 kommentarer:

 1. Vilka fantastiskt fina penseer. En fantastisk vårblomma.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 2. Dag Elin,

  Geweldig je foto's van viooltjes. Ben er helemaal dol op.

  SvaraRadera
 3. Tänka sig, samma favorit! Penseer är vårens budbärare, och varær länge.
  Trevlig helg! Hälsn AnnA

  SvaraRadera
 4. Jättefina, särskilt de sista. De där volangprydda avstår jag ifrån.
  Trevlig helg!
  Anette

  SvaraRadera
 5. Så klart! Den första av dom alla som man så suktar efter:) Jätte fina allihopa. Jag är svag för dom småblommiga sorterna. Dom brukar jag klippa ner och de kommer snällt tillbaka.
  Trevlig pingst!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Det er den første blomsten vi lengter etter om våren. Herlig bilder og god pinse til deg!

  SvaraRadera
 8. Vilka ljuvliga bilder! Penseer är fantastiska som är så lättskötta och blomvilliga, och som finns i så många olika färger. Någon för alla smaker.
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
 9. Ljuvliga bilder! Tycker det är kul att det har börjat komma så många nya nyanser och färger som är vackra ihop. Blir spännande att följa experimentet.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 10. Håller med om att penséer är fantastiska, ett måste i vår/sommarkrukan. I skugga blommar de länge, men nerklippning gör säkert susen. Ett år hade jag penséer i balkonglådan i oktober, fast det måste ha varit en kall och regning sommar och det vill ju inte ha.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera