tisdag 6 oktober 2015

Lövkompost

För knappt ett år sedan testade jag att göra lövkompost genom att fylla plastsäckar med löv och ställa undan för kompostering (läs HÄR). I helgen plockade jag fram och tömde säckarna i en tom pallkrage för att se resultatet. 

Man kan väl konstatera att innehållet inte riktigt hade förvandlats till den där fina myllan som jag hade hoppats på... Snarare svarta, något geggiga löv. Nåja, det går väl snabbare att bryta ner till mylla från och med nu men jag tror inte att jag kör plastsäcksmetoden fler gånger...


7 kommentarer:

 1. Liten kontrollfråga - var gjorde du hålen? De behöver vara långt ner så en del vätska kan rinna ut. Brukar visserligen inte lägga rena löv i plastsäck, men väl halvklar trädgårdskompost. Och där lärde jag mig den hårda vägen var luftningshålen borde vara. ;) Jag brukar sticka in grepen i påsen nertill.
  Hoppas du vågar testa igen, vore intressant att veta hur det blev då (om det nu är hålen som spökar vill säga?!) Hur som helst hoppas jag löven blir till fin mull nu, lövkompost kan man inte få för mycket av.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde ganska många hål över hela påsen, men ändå tror jag att problemet var att det blev för torrt. Någon påse hade nästan mumifierade löv som t o m fortfarande var bruna... När man har så mycket löv som vi har så är det nog smartare att göra en större hög eller behållare och låta det ta sin tid. "Ska bara" ordna till kompostanläggningen...:-)
   Kram
   Elin

   Radera
  2. Håller med, då var det nog snarare fukten som krånglade. Lövhög är underskattat. :)
   Kram Kristina

   Radera
 2. Kanske bättre att skippa säcken? Annars känner jag dom som blandar sand och gräsklipp i säckar och får jord väldigt snabbt.

  Ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Hade en kund tidigare, en gammal man som samlade kompost i plastpåsar runt om i hela trädgården☺Kanske inte så värst snyggt men ibland var där riktigt fin jord.
  Ha det gott
  Milla

  SvaraRadera
 4. Glök! Nej, låt ett gäng röda gödselmaskar smaska sig igenom högen så blir den nog fin till nästa höst. Och bjud sedan in dem till nästa lövhög, de brukar inte vara nödbedda. Här sätter de igång redan innan jag hunnit få opp löven från plattläggningen :)

  SvaraRadera
 5. Jag har mina lövkomposter i mina buxbomsrundlar.
  Låter jobbigt och trist med säckar.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera