söndag 13 april 2014

Tulpanfrossa på Keukenhof!


Ojojoj vilken dag det var igår! Jag och två väninnor åkte tidigt härifrån Amsterdam, där en av dem bor, ut till Keukenhof, Hollands "nationaltulpanpark" som bara har öppet två månader om året. Jag har varit där en gång tidigare för cirka femton år sedan men då hade jag själv inte någon trädgård och såg mest tulpaner som snittblommor ungefär.

Och parken levererade fullt ut! De flesta av de SJU miljoner lökar som planteras varje år var i full blom, och det var rena hav av tulpaner överallt. I de allra flesta fall var tulpanerna satta i fält eller rader med samma sort och faktiskt inte alltid i så snygga kombinationer med grannsorterna. Men det ger en fantastisk effekt med alla dessa fantasifullt "målade" tulpanrabatter.Själv gillade jag bäst de få blandade planteringarna, där tulpaner fick samsas med andra vårlökar och perenner. Bland annat föll jag handlöst för en underbar kombination av tulpan, pärlhycint, anemon, kejsarkrona och hyacint i vita, vinröda och aprikosa toner.
Vi hade tur som kom ganska tidigt på morgonen när det fortfarande var relativt få besökare och när blommorna fortfarande var daggstänkta och fräscha. Det var stor skillnad längre fram på den soliga dagen när blommorna hade slagit ut mycket mer.

På de flesta ställen var parken ganska naturligt anlagd, med lite skogskänsla som omgivning till de allt annat än naturliga men väldigt häftiga lökrabatterna. Delar av parken var dock mer klassiskt formade med formklippta häckar och solitärer, springvatten och liknande.Keukenhof är ett perfekt ställe att leta efter och hitta nya eller nygamla tulpansorter som man själv gillar och det är också så det är tänkt att parken ska fungera - som ett slags show-room för den holländska lökindustrin. Jag har massor av bilder på underbara, vackra, jättestora eller bara knasiga tulpaner, men det får bli ett annat inlägg.7 kommentarer:

 1. WAOOO - vilken tulpanupplevelse !
  Helt magiskt med floder av tulpaner !!
  Nu åker ett besök upp på drömlistan - ser fram mot nästa inlägg med de knasiga tulpanerna !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isa! Magiskt är ordet - kan verkligen rekommendera ett besök. Jag tror att mitt i säsongen, dvs. ungefär i mitten av april är bäst om man kan välja. Och så ska man åka dit tidigt på morgonen, särskilt om det måste vara en lördag som för min del...
   Kram
   Elin

   Radera
 2. Hej hopp!

  Kul att se vad jag skall se imorgon.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika!
   Hoppas att ni får ett fint besök - rätt så kallt här idag så ta med handskar, särskilt om ni lyckas komma dit redan på morgonen!
   Kram
   Elin

   Radera
 3. Ja, jösses vad mycket tulpaner! Tack för att du visar lite inspiration, hoppas du visar lite kul sorter också. Gillade också de blandade planteringarna, även om "floden" med pärlhyacinter var magnifik. Fast jag vill inte fundera på hur många timmar det tar att plantera alla lökar...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kristina! Jag lade ut "flodbilden" på min Facebooksida och fick flera frågor om det var hemma hos mig... Hahaha, vissa har lite väl stort förtroende för mitt trädgårderande:-)
   Jag läste mig till i parkguiden att alla lökar på Keukenhof sätts under tre månader av 30 trädgårdsmästare. Går nog alltså att räkna ut ungefär hur många timmar det tar, men det är jag för trött för att försöka mig på just nu...
   Kram
   Elin

   Radera
 4. Oj! Det måste vara fantastiskt att vandra där. Underbara bilder.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera