onsdag 2 april 2014

Digitalis bladrosetter

I vår trädgård finns det för tillfället ganska många stora bladrosetter av digitalis som var stora redan i höstas men som inte hann blomma. De har övervintrat och har nu skjutit nya fräscha blad medan de övervintrade och halvruttna bladen i botten har tagits bort av mig, alias stilpolisen.

Tofflan fick bli storleksreferens eftersom jag inte hade någon tändsticksask till hands...
När jag rensade dessa funderade jag på om varje bullig planta egentligen var flera och jag gjorde också ett (totalt misslyckat) försök att dela på en klump. Möjligen ledde det försöket till plantans död, men vad gör man inte i forskningens namn, eller hur? Framöver ska jag försöka hinna med att ha koll på och separera plantor som växer för tätt, och på det viset få reda på om mina plantor är en eller flera. Eller är det någon av er som vet?

2 kommentarer:

 1. Jag brukar ta upp hela "klumpen" då ser man lätt om det är fler små plantor. Det är bara att pilla loss dem och plantera om dem, det borde inte vara någon fara nu när det är så fuktigt i jorden. Jag har massa plantor som självsått sig vid soptunnan, de ska jag flytta på så fort som möjligt./ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Det var lite så jag tänkte att det skulle fungera när jag grävde upp klumpen för att dela den, men den var så massiv och sammanvuxen att den var helt omöjlig att få isär. Plantan/plantorna sattes för ett år sedan så rötterna har ju haft lite tid på sig att göra sig oskiljaktiga...:-) I framtiden ska jag som sagt försöka flytta på dem så snart jag kan. Och så ska jag så på sommaren i stället för tidig vår, så blir det mer "rätt" takt för bladrosetterna som ska övervintra!
   Kram
   Elin

   Radera