tisdag 13 maj 2014

Plantera rosor i grupp?

Ibland får man rådet, särskilt när det gäller engelska rosor, att sätta tre rosplantor som en triangel för att de tillsammans ska bilda en större buske. Jag följde det rådet fram till förra sommaren, men inser nu att det är totalt överflödigt i alla fall på mina breddgrader.


I rabatten längs baksidan av huset satte jag inför säsongen 2012 tre Constance Spry-plantor kring ett vitmålat rostorn. Redan i fjol överväldigade den mig med blomningen som syns ovan och jag undrade lite hur snabbt den skulle växa över tornet... Och efter ett besök hos Ulla Hårde som har flera meter höga Constance Spry-rosor (och som fnissade lite när jag nämnde att jag hade satt mina tre och tre) så gick jag hem och flyttade en av rosorna kring rostornet till ett annat ställe där jag behövde en klätterros. I år såg tornet redan i slutet av april ut som bilden nedan, och nu funderar jag på hur länge det dröjer tills jag måste flytta en till!


På bilden nedanför syns min Claire Austin-ros när den planterades i samband med växthusbygget. Sen kommer en bild på hur den ser ut idag, efter ganska hård vårbeskärning. Jag hade tänkt att den lite försiktigt och romantiskt skulle klättra uppför spaljén men istället svämmar den över alla bredder och jag måste skära tillbaka den under säsongen för att man ska kunna passera förbi. Jag kan bara föreställa mig hur det skulle vara om jag hade satt tre plantor i stället för en! Samtidigt planterade jag en Gertrude Jekyll-ros vid hörnan av förrådsboden vid uteplatsen vid växthuset. Trots det alldeles för skuggiga läget har även den växt till sig och blommade fantastiskt i fjol. Kanske tack vare skuggan verkar den dock hålla sig på en lagom tillväxtnivå.


Just nu har jag inte direkt några fler ställen att sätta rosor, men nästa gång det sker kommer det alltså att sättas individuella plantor!

9 kommentarer:

 1. Åh, så underbar rosor och vilken växtkraft.

  Jag inser mer och mer att jag saknar rosor i min trädgård. Funderar ju lit vagt på ett nytt projekt som kan starta om något år eller så. Frågan är om jag kan hålla mig ifrån att köpa några rosor, man kanske kan smygstarta lite ;-) Jag är även lite avis på dina underbara rostorn. Vill ha! skriker min kropp. ;-)

  /Camilla J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla och tack! Jag sätter ibland rosor i kruka, ofta som mellanstation innan jag hittar en permanent placering - det kanske kan vara något för dig i väntan på projektstart...?
   Kram
   Elin

   Radera
 2. Tja, alla råd är bra utom de dåliga...sägs det! Ibland är det bäst att följa sin egen känsla istället. Du verkar ha så god hand med rosorna. De växer så det knakar hos dig. Härliga bilder/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti och tack! Ja, jag får nog släppa taget lite och gå på känsla!
   Kram
   Elin

   Radera
 3. "rostorn" är också alldeles för fånigt små i butiken, man måste ju bygga själv för att hålla de starkväxande under kontroll. 2.50 verkar vara en lagom höjd för crown princess margaret, men då skär jag ner den rätt hårt för att få den att grena sig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise, Jag håller helt med, det går nästan inte att köpa ordentliga. Ska göra ett inlägg om rosenbågar, som jag inte heller kan hitta rejäla.
   Kram
   Elin

   Radera
 4. Hehe! Man ska inte skratta, men lite kul är det. Jag har tre Constance-rosor på rad. Varje ros står i en obelisk som är drygt två meter hög! Och de är på tok för låga. I somras (3:de året) växte grenarna säkert en meter ovanför spaljén. Så ett tips är att "dela" redan nu ;)

  Det vita rostornet är sååå fint. Har du byggt det själv?

  Kram Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för insikt i vad som komma skall:-) Det får kanske bli en omplantering till hösten, nu är rosorna så intrasslade i varandra.
   Ja, rostornet har jag byggt själv, för två-tre år sedan. Lite pyssel att få det rakt, men annars inte så svårt. Tack för beröm!
   Kram
   Elin

   Radera
 5. Rosor är ju inte lätta, inte hos oss i vår walesiska trädgård i alla fall. De vill sej inte riktigt. Får väl experimentera lite till, precis som du. Ser andra här som har underbara buskar.

  SvaraRadera