onsdag 20 juli 2016

Skiftande stockrosor

I våras planterade jag några försådda stockrosor i stenläggningen på vår uteplats med förhoppningen att jag äntligen skulle få stockrosor som inte rostar bort totalt innan blomningen. Antagligen inför hotet om konkurrens har nu mina befintliga stockrosor mitt i rabatten spottat upp sig och ser helt OK ut med både fina blommor och bladverk. Lustigt att just dessa mått så bra i år när jag har fått mer bladlöss och rosrost än på länge på mycket annat i rabatterna. 


Även i sommarstugan finns det stockrosor, och de mår alltid bra. I år har de fått andra färger; de flesta persikofärgade men också en och annan gul och en enda som har behållit fjolårets rosa. Fin mix, tycker jag.


Jag hade nyligen en kort Insta-kommunikation med Anette på Rost och Rädisor om perenna och tvååriga stockrosor. Jag har alltid förutsatt att mina är vanliga tvååriga, men när jag tänker efter så är det konstigt att de eventuellt nya frösådda plantorna alltid hamnar på exakt samma plats. Egentligen borde det dyka upp nya plantor runtomkring också, kan man tycka. Vad har ni för erfarenheter av stockrosor som kommer tillbaka eller inte?

4 kommentarer:

  1. Fina stockrosor du har! Fast rost är inget kul... Mina stockrosor kommer tillbaka och har så gjort under många år.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  2. Visst är det konstigt det där med rosten. I år har jag ingen rost alls och vi har haft den varmaste våren och sommaren på mycket länge. I stort sett fyra månader med bara sol och torka. Normalt leder min trakt regnligan. Är det så att fukt och rost hör ihop... Ingen rost på rödmalvorna heller.
    Ser så härligt ut med alla dina stockrosor!
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Har bara den gula perenna stockrosen och den brukar inte få rost. Dina ser ju väldigt frodiga ut.
    Nu finns beskrivning av hur du gör en vallmokapsel på min blogg ifall du vill prova.
    //Helene

    SvaraRadera
  4. Jag älskar också stockrosor och har även jag funderat på det där med om de är perenna eller tvååriga. Än har jag inte kommit fram till vad jag har för några... Ibland har någon försvunnit efter vintern medan andra är kvar. Jag har sått de flesta från fådda fröer och jag vet ju därför inte om de ska vara perenna eller inte. Vi får fundera vidare :-) Kram Katarina

    SvaraRadera