måndag 18 juli 2016

Franskt kungsljus

När jag besökte Trädgård med Utsikt under Tusen trädgårdar, var det jag föll mest för flera stora ruggar med franskt kungsljus i vitt - verbascum chaixii album. Väldigt uppseendeväckande med sina höga spiror i rent vitt med ett rosa öga i varje enskild blomma.


Redan till midsommar plockade jag en del gula kungsljus från vägrenen, och sedan Tusen trädgårdar-besöket ser jag kungsljusen överallt i naturen runt vår sommarstuga på Bjärehalvön. Nästan alltid gula, men jag har även hittat några få vita (dock inte lika snygga som på fotot överst.). Dessa hamnade i buketten på fotot längst ned, och om det blir några mogna fröer på dessa ska jag sprida ut dem i trädgården här på Bjäre och hoppas på tur - år 2018, för det franska kungsljuset är en bienn som blommar först andra året...


8 kommentarer:

 1. Jo det är fint men du behöver nog inte så mycket tur för att få in det i trädgården. Det frösår sig friskt, iallfall här. Men som du skriver så är massverkan fint.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Smukke billeder - ja, kongelys er en spændende plante.
  Kh. Jørn

  SvaraRadera
 3. Det franska kungsljuset sår sig kopiöst mycket (grrr) du kan få plantor av mig!!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Japp, kan bara hålla med. Snyggt men frösår sig rejält. Men man kan ju klippa av spirorna innan det händer. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Tror nog att det gula kungsljuset vid vägkanten är Mörkt kungsljus, verbascum nigrum. Väldigt likt ett gult franskt, men stjälkarna är mörka. I hyfsad jord meterhög och ganska kraftigt bladväxt, i torr jord avsevärt lägre och mindre blad men blommar väldigt fint. Vildväxande i större delarna av södra Sverige.

  SvaraRadera
 6. Tror nog att det gula kungsljuset vid vägkanten är Mörkt kungsljus, verbascum nigrum. Väldigt likt ett gult franskt, men stjälkarna är mörka. I hyfsad jord meterhög och ganska kraftigt bladväxt, i torr jord avsevärt lägre och mindre blad men blommar väldigt fint. Vildväxande i större delarna av södra Sverige.

  SvaraRadera
 7. Tror nog att det gula kungsljuset vid vägkanten är Mörkt kungsljus, verbascum nigrum. Väldigt likt ett gult franskt, men stjälkarna är mörka. I hyfsad jord meterhög och ganska kraftigt bladväxt, i torr jord avsevärt lägre och mindre blad men blommar väldigt fint. Vildväxande i större delarna av södra Sverige. Minst lika vackra som de franska! Kan tillägga att både nigrum och chaixii (franskt) är mer än två-åriga,räknas som perenner. Det vilda vanligt kungsljus (luden) däremot är blir sällan äldre än tre år.

  SvaraRadera
 8. En pest! Hu så den självsår sig överallt!

  SvaraRadera