tisdag 1 september 2015

Tid för (fler) solhattar

Nu blommar en av höstens mest fotogeniska (fotogeniqua?) blommor, den röda solhatten eller rudbeckian, som bäst. Hos mig verkar den, trots sitt namn, trivas bäst och hålla längst där det inte är alltför soligt. De senaste åren har jag fått fler och fler plantor, men i år är första gången jag är säker på att det är några av dessa självsådda plantor som blommar. Och fler ska det bli, för under sommaren har jag flyttat en hel skock småpytteplantor till strategiska ställen i nya rabatter! 


Men självsådder hindrar ju inte att man köper nya plantor också, särskilt om man hittar nya roliga sorter. Det finns så många fina former och färger numera som dessutom går att kombinera i det oändliga. Här är några fina exempel från utställningsträdgårdar på Sofiero i helgen, ögongodis om ni frågar mig!
4 kommentarer:

 1. Snyggingar om du frågar mig också! Tyvärr tycker jag de nya sorterna är dåliga på att klara våra vintrar. Inte ens plantering i grus hjälper mer än i några få fall. Småplantorna av den skära jag fick av dig förra året blommar dock fint i min Pionrabatt! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att de tog sig! Några av mina uppdrivna har som sagt också blommat i år, bl a den på översta bilden. Nog en tålig sort med andra ord.

   Radera
 2. Äntligen har jag också ett par rabatten. Här äter alltid sniglarna upp dem när de är på väg upp.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag insåg för ett kort tag sedan att jag saknade tre solhattar som jag köpte och planterade förra året - det är säkert sniglarna som har varit framme där...:-(

   Radera