tisdag 29 september 2015

Äppel päppel päron

I år är det ovanligt lätt att konstatera att det är ett päronår. Detta infaller ganska exakt vartannat år och då dignar tre av våra fyra päronträd av päron (det fjärde bidrar till symmetrin på främre tomten, men tacksamt nog inte till fallfruktsinvasionen på gräsmattan). Jämna år är det tvärtom knappt några päron på träden alls. 

Äppelträden har inte samma tydliga cykel även om det helt klart skiljer sig mellan åren. 2015 har haft den goda smaken att fylla de "goda" och lågproducerande äppelträden med frukt medan "skräpträden" har fått nöja sig med enstaka äpplen. Eftersom vi är dåliga på att ta tillvara frukten och det mesta (läs: nästan allt) hamnar på skräphögen så är vi glada ju mindre frukt det blir... 

Våra finaste, men faktiskt inte godaste, päron

3 kommentarer:

 1. Vacker frukt, men känns lite sorgset att den inte kommer till nytta. Finns det ingen granne, jobbarkompis, eller jägare som kan komma och plocka. Jägarna lägger nu ut frukt till älgarna.
  Vi har ett päronträd som jag satte för 5-6 år sen. Har vi tur blir det ett päron var.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Kul med skörd, men inte att den blir över. Korg med 'varsegod'-skylt vid infarten kanske? :) Vi gör aldrig åt alla våra blåbär och numera byter jag med en vän som har plommon. Mycket praktiskt.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 3. Det är svårt att få lagom med frukt. Vi fick en halv kasse med gråpäron av grannen förra helgen, då han har päron så det står härliga till. Vi fick lite med äpplen i år och så har det varit ganska många år nu. Men i år var inte alla äpplena fulla av ohyra- gott att stanna upp och ta sig en egen odlad frukt då man är ute och håller på. Ha det gott!

  SvaraRadera