söndag 16 mars 2014

Mitt växthus - del 3 (Stomme och glas)


I augusti 2011 var vår långa väntan över - då kom äntligen den snickare som vi anlitat med delarna till växthuset och började montera. Grunden hade varit färdig ett halvår och stått och väntat, så vi hade hunnit få i ordning ganska mycket runt omkring, med stenläggning och några planteringar i öppningar i stenläggningen.


Trästommen byggdes i sibirisk lärk, målad med vit linoljefärg i förväg av snickaren. Hörnstolparna och stolparna kring dubbeldörrarna är i dimensionen 95 x 95 medan övriga stolpar är 95 x 45. Taket är byggt med en limträbalk som håller uppe takstolarna, vilket gör växthuset stabilt och att man slipper horisontella bjälkar.


 

Innan glaset sattes in drogs el till taklampa och två vägguttag. Jag var kanske inte helt överförtjust i sladdarna och boxarna, men nu tänker man inte på dem längre.


Eftersom växthuset är placerat vid ena kortändan av sönernas fotbollsplan (ja, HUR tänkte vi där? :-) valde vi att ha alla glaspartier av härdat 4 mm glas. Sidoglasen är fästa mellan silikonfogar och fastskruvade lister på utsidan av stolparna, och även takglasen är fästa på takstolparna med lister, som dock är av vit aluminium. Av någon anledning har jag inte en enda bild från glasningsskedet.

På varje sida av taket finns två takfönster, som med facit i hand blev lite för små. Den mesta ventilationen sker därför genom de två dubbeldörrarna som ofta står öppna långa perioder under sommaren.


Jag funderade mycket på solskydd i början, men bestämde mig för att avvakta till dess att jag hade använt växthuset ett tag. Det visade sig vara ett bra drag, för hittills har det faktiskt inte känts som om det behövs. Ganska skönt att slippa långa gardiner som är i vägen när de inte används.

I september 2011 var till slut allt klart, och vi kunde använda växthuset i någon månad eller två innan vinterkylan slog till på allvar. Lycka!Här, här och här kan man läsa mer om växthuset.


5 kommentarer:

 1. Åh, så fint! Som en dröm, och med pilspetsar på taket som jag älskar:-)

  SvaraRadera
 2. Vilket växthus, rena drömmen....precis som det ska vara! Nu blir jag så där sugen igen!
  Agneta

  SvaraRadera
 3. Så vackert! Vi byggde växthus 2010, men så här i efterhand önskar jag att vi hade gjort en av kortsidorna helt utan glas, precis så där som ni har gjort. Antar att du njuter till max därinne!
  /E

  SvaraRadera
 4. Imponerande! Så fint det blev, ett riktigt lyxväxthus.

  SvaraRadera
 5. Djup suck av längtan efter ett sådant vackert växthus! Det är så snyggt, så snyggt! Visst är det underligt att man plötsligt glömmer fota? Själv har jag inte ett enda foto på när vi byggde våra upphöjda odlingsbäddar. Visserligen bloggade jag inte då, men ett enda kunde jag väl ha tagit för min egen skull kan man tycka... ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera