fredag 7 mars 2014

Blommig fredag - Ödmjukhet

Norrsidan

När vi köpte vårt hus och tomt för snart tio år sedan hade vi dittills bara bott i lägenhet´och det närmaste trädgård vi kommit var den helt stensatta uteplats som hörde till radhuset vi bodde i under några år i London. Både jag och min man tyckte att det var härligt och lyxigt med den stora tomt vi nu skulle få.

Jojo... Efter några månader i nytt hus med en ammande bebis, en minst sagt aktiv tvååring och noll tid att ägna åt trädgårdsskötsel hade trädgårdens växtlighet chockat oss. Tyvärr då inte med prunkande pionrabatter och gnistrande smaragdgröna gräsmattor. Nej, gräsmattan såg ut som ett rapsfält, det gamla hönshuset i rostigt gunnebostaket och korrugerat plasttak höll på att vittra sönder och tomtens soligaste hörn fungerade som upplag för stockar från 23 popplar som den föregående ägaren låtit ta ner.

Jag fick akut trädgårdsångest och tänkte att vi aldrig skulle kunna få ordning på röran. Men på något sätt har vi ändå under åren bit för bit lyckats få ordning på delar av trädgården. Mer än halva tomten är fortfarande i princip orörd, och längs hela norrsidans staket finns ett 3-4 meter djupt parti "skog" som en ridå mot gatan. 

Numera är jag dock ödmjuk nog att inse både charmen med det vilda och att det kanske får vara som det är eftersom vi inte hinner med allt. Inte heller helt fel att i all ödmjukhet kunna kalla sig för skogsägare, hehe.

www.blandrosorochbladloss.blogspot.se11 kommentarer:

 1. Det är ju inte illa att vara "skogsägare" ;) Jag tycker det är fint med lite vildvuxet. Vi byggde ju vårt hus själva så jag vet hur det är. Hela baksidan var täckt med brunbär och diverse sly. Det får ta den tid det tar. Du får väl vänta till "trädgårdsmästarna" växer till sig lite ;) Ha en fin helg. /Anette

  SvaraRadera
 2. En trädgård "bygger" man inte i ett hafs ....den tar en livstid....viktigt att du njuter av din tid här och nu....=)

  Ha en skön helg...!!!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen mig så väl. Efter att vi hade lagt jordvärme såg trädgården ut som ett slagfält. Det var tio år sedan, men vi övervinner bit efter bit. :-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Man får ödmjukt inse man hinner inte allt men kanske en liten bit i taget och att rom (trädgården) byggs inte på en dag:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 5. Det gäller att koppla bort alla måsten och försöka njuta av det man har hunnit med. Och just nu är det ju inne med vilda, naturliga trädgårdar så din trädgård ligger rätt i tiden! Trevlig helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 6. Lätt att känna ödmjukhet och en hel massa andra saker kring växtkraften i naturen. Att ta det lugnt och känna efter, vara ödmjuk inför naturen är väl helt rätt 'approach' :)

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
 7. Trädgård är för njutning, för att ha en plats att kunna koppla av och se det vackra. Man får träna sig att se det som man gjort och glädja sig åt det. Och där det vilda möter det odlade uppstår oftast det mest spännande, tycker jag!
  Ha en toppenhelg!
  Annika

  SvaraRadera
 8. Lugn bara lugn...tiden kommer när barnen blir större. Då ser man inte röken av dom fast man tyckte att det var igår som de kröp omkring. En trädgård är ett livsprojekt, inte ett som ska bli färdigt på en gång...om man nu blir färdig nån gång :)
  Ha det gott!/Anna

  SvaraRadera
 9. Visst är det så men alla kan inte ha det fint och flott någon måste vara normal och ödmjuk inför ynnesten att få äga det man har
  Ha en fin fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 10. Allt har sin tid. Med två småttingar plus jobb har man fyllt det mesta av sin tid. Intresset har du ju och en vacker dag kommer du inte vara någon ödmjuk "skogsägare" längre ;-)))! /Anja

  SvaraRadera
 11. Å bli stolt hageeier er ikke bare, bare!

  SvaraRadera