fredag 14 mars 2014

Blommig fredag - Generositet!


2013 års mest generösa planta
Trögtänkt... Trädgårdsavdelningen i min hjärna brukar vara ganska generös med att spotta fram tankar till Blommig Fredag och andra inlägg. Men idag är det visst någon som dragit åt svångremmen. Och det trots att det finns så mycket i trädgården som handlar om generositet. Fast att jag ännu bara har bloggat i några månader har jag redan skrivit om så mycket generösa företeelser i trädgårdslivet. Fruktträden som dignar av frukt, stallägare som delar med sig av gödsel, släkt och vänner som håller ögonen öppna för trädgårdsfynd åt just mig, ettåringarna med sin blomsterrikedom hela sommaren och hösten och givetvis frökapslarna som producerar så generöst med frö varje år att man skulle kunna tusenfaldiga sitt bestånd om man hade haft tid och plats.

Men den största generositeten är nog den som finns mellan trädgårdsmänniskor. Jag har nästan aldrig träffat en trädgårdsmänniska som inte ivrigt delat med sig av råd & dåd, frön eller till och med plantor. Kanske är det för att det i ovanligt hög utsträckning är lika roligt att ge som att ta, just när det gäller trädgården. Eller också helt enkelt för att det är lättare att vara generös när man mår bra - och det gör man ju i sin trädgård.


Fler generösa inlägg hittar du hos Hélena och Blommig Fredag: 

http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/


16 kommentarer:

 1. Underbar tolkning....håller med ....trädgårdsmänniskor är dom generösa....=)

  Trevlig helg !!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Jag kan bara hålla med. Jag lär mig något varje dag när jag tittar runt på andras bloggar och träffar trädgårdsfolk. Och det märkligaste är att alla genast känns som vänner.
  Ha en fin helg
  /E

  SvaraRadera
 3. Nog är det så, trädgårdsmänniskor är generösa! Men blir väl det när man vistas så mycket i den generösa trädgården :) Ha en fin helg.

  /Anette

  SvaraRadera
 4. Ja du sier noe - kanskje plantene og hagegleden bidrar til å gjøre oss snillere og mer generøse. Det er en veldig bra "bieffekt". Selv er jeg en "frøpusher" for tiden. Det er jo mye bedre at andre kan få glede frøene enn at de skal ligge i en boks hos meg :)

  SvaraRadera
 5. Instämmer! Den gemenskap som trädgårdsintresset föder genomsyras av generositet.
  En tolkning jag känner igen mig i =oP
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 6. Vilken fin tolkning! Känner också igen generositeten mellan trädgårdsmänniskor, kanske är det så att trädgården tar fram det bästa ur oss alla.=)
  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 7. Det är nog så att vi trädgårdsnördar tycker att det är så roligt med våra trädgårdar och allt som växer däri att vi gärna vill dela med oss av glädjen. Det är så lätt att göra det oxå för det finns hur mycket som helst och dessutom är det gratis :D

  Kram och ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Man blir generös av att möta generositet och det gör man verkligen i trädgårds/bloggar/världen!! Det blir som i filmen "Paying forward". Man kommer in i en god cirkel.
  En fin helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 9. Fin tolkning. ibland tänker jag så här är jag egoistisk som delar med mig i tron att få tillbaka eller neej så kan det ju inte vara.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 10. Vilken fin tolkning av temat. Nog är det betydligt roligare att ge bort plantor man inte själv skall ha än att slänga dem på komposten.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Läser texten och håller med men sen fastnade jag helt i kollaget. Så härligt! En jättefin tolkning. Visst behöver man ge för att få. Det är alldeles för många som väntar på att få för att ge. Tänk så mycket jag får när jag ger ett leende.....

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 12. Jättetrevligt inlägg, fina tankar och vackra bilder.

  SvaraRadera
 13. Så fint du beskriver det! Och härliga bilder som beskriver glädjen med att ha en trädgård.:-)

  SvaraRadera
 14. Jeg er så enig :) Hagemennesker er virkelig hyggelige og generøse mennesker. Så vakre bilder du illustrerer med.
  God helg!

  SvaraRadera
 15. Det är ju det som är det härliga med att ha trädgård och odla - att kunna vara generös mot andra. Att ge och få, för det brukar ju gå åt båda hållen har jag märkt. Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera