måndag 29 februari 2016

Mer om färg och ny odlingslåda

Målarfärg, som jag skrev om i fredags, är visst ett ämne som engagerar och erfarenheterna varierar! Under helgen inspekterade jag skicket på färgen på fler trädgårdstillbehör här hemma, och kunde konstatera att modern fönsterfärg verkar passa bäst i vår trädgård. Mitt rostorn som jag byggde ungefär samtidigt som växthuset, är vitt och fint fortfarande (långt där bakom rosentörnet som omger den...) och spaljén på växthuset kan ni ju själva jämföra med norrsidan på växthuset (den värsta sidan, men ändå).



Medan jag funderade vidare på färgkvaliteter passade jag på att bygga en ny odlingslåda som ska ersätta en av de pallkragar som nu håller på att ruttna sönder. Efter en del research på virkesdimensioner blev det till slut hela 45 mm tjocka brädor eftersom det var svårt att hitta 28 eller 34 mm som jag egentligen letade efter. Fördelen är att jag inte ens behövde några stolpar i hörnorna utan kunde helt enkelt skruva ihop brädorna mot varandra. 

Efter några lager med impregneringsolja (på utsidan) och fönsterfärg (som t o m heter Modern Oljefärg) i faluröd kulör så väntar nu två odlingsramar på att staplas på höjden och fyllas med jord. Eftersom den övre ramen fick färg även på insidan tänker jag mig att det blir blomsterodling första året, ifall färgen innehåller något olämpligt för magen.



Blir det bra så ska jag göra några till sådana här. Eller så behåller jag de gamla pallkragarna några år till, vad tror ni...?

5 kommentarer:

  1. Ser fint ut, de odlingslådorna kommer att hålla länge.
    Våra nyare upphöjda bäddar är tillverkade just av 45-virke. Har en släkting som haft sina odlingsbäddar i den virkesdimensionen i runt 8 år och de har knappt börjat ruttna invändigt. En vanlig pallkrage är ju slut efter 6-8 år, det är i alla fall min erfarenhet. Och då lappade och lagade vi ändå våra pallkragar ett par extra år...
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  2. Ett tips är att köpa på sig en bit platonmatta. Man kan köpa dem på lösmeter på en del byggvaruhus så att man inte behöver investera i en jättestor rulle. Den behöver inte ens häftas fast, bara att trycka in och hälla på jorden. Knopparna mot trät, så att inte jorden ligger emot. Jag har utvecklat metoden genom att häfta lite svart markduk upptill, som ett skynke som täcker skarven så att det inte rinner ner jord mellan mattan och trät.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant - jag hade redan bestämt mig för att inte sätta byggplast på dessa eftersom det blev så bökigt förra gången just med jord som ändå hamnade emellan, men ska fundera! Kram

      Radera
  3. såhär såg det ut när jag gjorde i ordning dom. Sen tog jag en 20 cm bred remsa med markduk och häftade upptill så att det blev lite överlapp. http://jugendhuset.blogspot.se/2012/05/koksladorna-annekterar-sitt-nya-livsrum.html Jag flyttade lådorna i höstas och trät är som nytt fortfarande efter fyra säsonger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjusiga lådor! Jag ska ju inte ha någon överliggare på mina, så markduken skulle i så fall hamna under jordytan (av estetiska skäl). Funderar vidare... Kram

      Radera