fredag 12 februari 2016

Blommig Fredag - kärlek!

Jag när sedan länge en obesvarad kärlek till den vackra stockrosen. Varje år frestas jag på nytt och försöker få plantor att trivas i min trädgård - men hittills utan resultat (utöver stockrosrost). Det närmaste jag kommit är de plantor som i fjol sattes i en zinkbalja, eftersom erfarenheten av plantering i rabatterna var minst sagt usel. Vid sommarhuset trivs stockrosorna däremot och blommar på utan minsta skavanker, trots en ganska utsatt placering mitt i västervindarna från havet.
Till vänster friska stockrosor på Bjäre och till höger vackra men angripna stockrosor utanför växthuset hemma
Problemet här hemma är att jag inte har haft något ställe mot en vägg eller plank där stockrosorna kan få de lite magra förutsättningar och stöd som de behöver. Men häromdagen slog det ned som en blixt - det där perfekta stället där allt kommer att falla på plats och stockrosorna kommer att frodas och blomma utan tillstymmelse till rost... På sydsidan av vår lilla avskärmande mur mot framsidan (som syns här) finns det nämligen en glipa om ca en decimeter mellan en av plattorna och muren. Här har aldrig blivit den mysiga sitthörna vi såg framför oss, och ett bestånd stockrosor kommer inte att vara i vägen för något. Så nu är frön sådda och jag håller tummarna att jag får upp i vart fall någon planta som blommar redan i år! För äkta kärlek rostar som bekant aldrig...

Fler kärleksfulla inlägg finns hos Bland Rosor och Bladlöss, här:
16 kommentarer:

 1. Härlig tolkning! Jätte fina exemplar. Har några frön som jag tänkt ska sättas i år:) Det var några år sen sist jag hade några.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. De är ena rackare på att rosta. De är ena masochister, trivs bättre om de inte riktigt får plats eller vatten... Beställde hem en ettårig som jag tänkte prova i år,

  SvaraRadera
 3. Stockrosen är vacker. ar inte haft den i egen trädgård ännu, även om jag känt mig frestad. De blir ju så höga, så den rätta platsen för dem har jg inte kommit över ännu.
  /Kitty

  SvaraRadera
 4. Ååå, tänk så fint det kommer att bli! Här är nämligen en till som är svag för stockrosor även om mina också får rost.
  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera
 5. Stockrosor är en önskeväxt för mig.
  Jag får nog köpa några plantor.
  De är så dekorativa

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Stockrosor är så fina. Skulle gärna vilja ha sådana i min trädgård, men är lite osäker på om de klarar växtzon 5-6? Ljuvliga foton du bjuder på. Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
 7. Ja det gäller att inte ge upp. Tills lut så får man till den perfekta odlingsstället. Jag hoppas att du skall slippa undan rosten. Lycka till med sådden :)
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Fint med stockrosor!
  Lycka till med sådden!
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 9. Lycka till med sådderna. Hoppas de gror och kommer sen att blomma år efter år för att glädja dig.
  Jag önskar dig en helt underbar helg!!

  SvaraRadera
 10. Stockrosor är verkligen vackra. Hoppas du får dessa att trivas!! Kram Katarina

  SvaraRadera
 11. Så vackert det kommer bli! Här blir det förhoppningsvis svarta stockrosor i sällskap med Skuggviolruta.
  Önskar dig en fin Alla hjärtans dag!

  SvaraRadera
 12. Kommer att bli supersnyggt! Så bra att du kom på en ny placering.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 13. Stockrosor är verkligen så fina! Jag har mina i söderläge i grusgården. Där får de klara sig bäst de vill och frösår sig rikligt.
  Ha det bäst!
  Kram
  Hélena

  SvaraRadera
 14. Jag har aldrig odlat stockrosor men har förstått att de är egensinniga. Hoppas på vackra bilder i sommar.

  SvaraRadera