söndag 21 februari 2016

Premiär för kompostkvarnen

Nu har hon fått visa vad hon går för, min nya kompis kompostkvarnen. Efter en lite skakig inledning så flisade hon snabbt och lätt ett helt gäng kvistar och grenar. Jag var aldrig uppe i maxtjockleken på grenar, som ska vara någonstans kring fyra cm, men trecentimeters-grenar tog den utan problem. 

En liten komplikation var att när materialet var för blött eller mjukt så trillade det inte ner i behållaren som avsett, utan följde med kvarndelen runt och upp igen, med påföljd att utrymmet där man stoppar ner nytt material blev för fullt för att kunna ta emot nytt. Men när jag varvade med hårdare och torrare grenar så löste sig det rätt så lätt. Sammantaget är jag väldigt nöjd och ser fram emot att slippa högarna med sly och kvistar på uppfarten i väntan på färd till tippen.


Hur man ska rengöra själva kvarndelen återstår dock att se, idag var jag lat och ställde bara undan den som den var efter tömning...

5 kommentarer:

 1. Visst är det fiffigt med en kompostkvarn. Jag har en gammal ärvd sak från min farmor men den hänger med flitigt. Jag gillar när man kan återanvända allt i trädgården och flisen är ju prefekt att lägga på rabatter. Kram Katarina

  SvaraRadera
 2. Kompostkvarnar är guld värda när det gäller att bli av med grenar och sly. Perfekt material att varva med i komposten. Bryts ner så snabbt. Du kommer säkert få mycket glädje av den.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 3. Jag fick "ärva" en av min bror för några år sedan och jag är så nöjd. Skönt som du säger,att få bort högarna :)

  SvaraRadera
 4. Jag fick "ärva" en av min bror för några år sedan och jag är så nöjd. Skönt som du säger,att få bort högarna :)

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning. Jag funderar också på att skaffa en kvarn, men då undrar jag om det vunna materialet duger till att täcka stigar med. Jag har problem med stigen upp till skogen, som blir lerig ibland trots att den är hårt trampad. Och så förstås, vad kostar manicken? Förvaringen blir också ett litet bekymmer, men den får väl trängas med de andra oumbärliga maskinerna som lövblås och elektrisk häcksax i så fall.
  Du får skriva mer om den mer vid tillfälle.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera