fredag 26 februari 2016

Blommig Fredag - min favoritfärg

Eftersom jag skrivit ganska många inlägg om min favoritkulör (som är rosa...) så tänker jag avstå från ett färgsprakande inlägg och tolka veckans tema lite mer bokstavligt. Svenskan skiljer ju inte som i t ex engelskan "paint" från "colour" och jag tänkte därför passa på att ta upp ämnet målarfärg i trädgården.När vi byggde (lät bygga...) vårt växthus så hade jag ganska många diskussioner med snickaren om vilken sorts färg som träet skulle målas i. Han vann, och växthuset blev därför målat med linoljefärg. Jag är minst sagt kluven till det idag, eftersom färgen är ganska sjaskig nu, och på sina håll ganska långt från den ursprungliga fräscha vita. På baksidan av växthuset byggde jag senare själv en liten spaljé, som målades i traditionell fönsterfärg. Denna ser idag (fem år senare) betydligt fräschare ut än det linoljemålade, delvis kanske beroende på att ytan är mer blank och därmed inte suger till sig så mycket trams. Å andra sidan tror jag att det stämmer att förarbetet vid ommålning av linoljefärg är mycket lättare, eftersom denna inte flagar på samma sätt. Hursomhelst - hade jag fått göra om mitt val hade det nog inte blivit linoljefärg (även om jag vet att det är charmigt med patina...:-). 

Det hade dock inte heller blivit slamfärg, som jag har målat mina stora odlingslådor med. Den behöver fräschas upp redan nu efter två år (och hade nog kunnat stå ut med ett lager till redan i fjol). Lättmålat men inte så långvarigt med andra ord.


Odlingslådor "shabby chic" bakom maken som vattnar den nyrullade gräsmattan
Vårens lilla projekt består i att byta ut några av pallkragarna vid växthuset mot egenbyggda odlingslådor i kraftigare virke. Frågan är då vilken sorts färg (som kan ha röd kulör) jag ska använda - tips mottages tacksamt!!

Färgtemat fortsätter hos Bland Rosor och Bladlöss här:13 kommentarer:

 1. Aha, det var en finurlig twist på ämnen! Jag är ju linolje- och slamfärgsmänniska och här har vihelt motsatt erfarenhet av den vita som hållit sig fin mycket längre mot norr än vanlig färg vad det gäller alger tex. Längre torktid dock. Att odlingslådorna tappat färg så fort verkar ju konstigt. Vi målar om det röda vart åttonde till tionde år och det hinner inte bli så slitet emellan. Konstigt. Det är nog ändå så att vi är olika som människor. Vi har det som ett stående skämtämne i bekantskapskretsen Falu eller Demideckare. Jag har nog inga råd att ge vad det gäller färg. Du kanske till och med skulle bygga lådorna av plåt eller rött tegel...
  Ska bli kul att se vad du hittar på
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Hej igen!
  Det blev ju konstig svenska i min kommentar, blev avbruten flera gånger mitt i, men hoppas du får sammanhang ändå.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Att slamfärgen tappar sin färg låter ju underligt med tanke på alla slamfärgsrödmålade lador och hus som står år ut och år in i vårt avlånga land! Mystiskt! När det gäller linoljefärgen så har jag förstått att den gulnar med åren jämfört med annan färg.
  Tyvärr har jag inga bra tips till dig eftersom jag ändå tror på slam- och linoljefärg i längden! Hoppas att någon annan här har erfarenhet av färg.

  Kram och trevlig helg,
  Cathrine

  SvaraRadera
 4. Rolig tvist på tolkningen! Utefärg är svårt. Det är så olika på materialen under och hur de tål vädret. För att inte prata om dess yta och hur den är att måla över..
  /Kitty

  SvaraRadera
 5. Kul tolkning, tyvärr har jag inga råd till lådorna. Trist att växthuset gulnar, men tänk att slippa skrapa färg vid ommålning, sååå skönt!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 6. Härlig tolkning av temat

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 7. Är tyvärr dålig på det där, så jag har inga tips att ge. Men favoritkulör delar vi! ;) VIlket fint växthus ni har förresten!!

  Trevlig helg!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 8. Det där med slamfärg kanske beror på vilken kulör man väljer. Själv har jag mycket i trädgården som är målad med svart Falu rödfärg och det har hållit jättebra. Min husgavel målade jag förrförra sommaren med Nordsjö Tinova VX 2 in 1 Exterior och det ser fortfarande helt nymålat ut. Jag tror att de kalla kulören stugröd eller något ditåt. Kanske det kan vara något för dina odlingsbänkar.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 9. Det där med färg och färgval är svårt. Helst vill jag måla och sen slippa göra om - nånsin. Har nog inget bra tips på x-tra hållbar färgtyp - tyvärr. Om jag hinner göra växtlådor i år har jag funderat på tjärolja men det blir ju inte rött...

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
 10. Bra tolkning! Färg är inte bara färg ;) Kan man inte tvätta av det som smutsar växthuset bara med såpa och vatten t.ex.? Om inte färgen släpper kanske det räcker med det. Brukar blanda egen färg av pigment och linolja till pallkragar, sitter ganska bra, blir billigt och man får sin egen ton.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Jag skulle låta träet gråna, det är fint fast det ska ju passa in. Grön slamfärg är också fin men då får du måla om som sagt. Trevlig helg! Monica

  SvaraRadera
 12. Vilken bra tolkning på temat!
  Nu är jag ju en linoljefantast, men har inget vitmålat, utan bara i andra kulörer, som jag tycker tål, ja, t o m blir vackrare, av väder och vind. Men förstår att det vita kanske inte blir så vacker tom det just gulnar. Mina odlingslådor behöver också målas om, jag har målat dem i en svart/grå kulör (linoljefärg). Den har inte hållit speciellt bra alls, men fick reda på då jag besökte färgmakeriet i Genarp att jag fått fel sorts blandning, dvs en linoljefärg som ska vara på trappräcken, stuprännor osv och inte på platta träytor. Jag ska måla om mina i vår, tror det blir linoljefärg igen, men sedan finns det ju sådan där kalkfärg - chalk paint - som jag är lite nyfiken på. Har du provat det?
  Trevlig helg!
  önskar
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Intressant läsning! Jag målar själv en del utomhus och har lite samma problem.
  Mina pallkragar är målade utvändigt med vanlig falu rödfärg, vilket är praktiskt på så sätt att jag bara kan gå över med penseln och slabba på dem snabbt om det behövs.
  Vita trädgårdsmöbler målar jag med vanlig fönsterfärg. Håller med dig om att det sitter bra och håller sig fräscht länge. Jag har även testat att måla några loppisbänkar med Cuprinol, som är allt annat än miljövänlig, men som tål väta och sitter som berget. Inte världens charmigaste ytfinish dock.
  Vår nytillverkade smidesgrind målade jag med svart linoljefärg efter konstens alla regler förra sommaren, men något blev helt galet och den torkade ALDRIG! Nu är det nästan ingen färg kvar, och till sommaren blir det nog en omgång vanlig hederlig Hammarlack istället.

  Följer fortsatta kommentarer här med stort intresse!

  Ha en fortsatt skön söndag!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera