tisdag 19 januari 2016

Runtomkring ett träd

Området allra närmast en trädstam är ofta svårt att få till. Gräs växer inte alltid så bra i skuggan och den relativa torkan från trädet, och är trädet ungt får man normalt rådet att hålla fritt runt stammen för att trädet ska slippa konkurrera om näring och vatten. Hos mig finns i princip bara gamla träd och de får gilla läget oavsett om de står i det "vilda bältet" bland buskarna längs norrsidan eller mitt i gräsmattan som detta:Men det finns så många roliga och vackra sätt att "rama in" träd och en av mina favoriter är när trädet hamnar i en vacker stenläggning. Ofta handlar det då om riktigt gamla träd, vilket naturligtvis inte gör saken sämre. Trädet på bilden nedanför finns hemma hos min otroligt duktiga och kreativa väninna som med hjälp av egna och sambons krafter totalförvandlat både hus och trädgård till "to-die-for-status".Den sparsmakade kan bygga ett trädäck runt trädet och få det så här snyggt. Bilden är från min "Tusen Trädgårdar"-runda 2014, som du kan läsa om här.

En annan rolig träd-inramning (som verkligen går stick i stäv med principen att befria trädet från konkurrens) finns på Rosendals Trädgårdar på Djurgården i Stockholm. Här får äppleträdet en rejäl omfamning av en välklippt ligusterhäck - annorlunda och lite kul! 3 kommentarer:

 1. Jag fastnade direkt för den klippta kuben, vilken kul och annorlunda lösning! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Fint inlägg på olika lösningar! Uppfriskande (och lite längtansfullt) såhär i januari med djupsnö och -23 grader på mätaren!
  /Kitty

  SvaraRadera
 3. Kul inlägg. Har faktiskt inte tänkt så mycket på inramning åt stammarna, mest glad bara gräset blir klippt och inte ser ovårdat ut runtom. Men träd i stenläggningar och däck är ju ursnyggt.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera