söndag 17 januari 2016

Frö-frenzy!

Häromdagen slängde jag alla hämningar överbord och klickade hem en hel drös nya fröer inför våren. Helt utan att först ha inventerat det befintliga beståndet - våghalsigt, eller hur?! Jag har inget större projekt i trädgården (eller huset) som väntar och ser fram emot att under denna säsong kunna syssla med lite underhåll, lite finlir och mycket blomsterodling!

En goding som jag ser mycket fram emot att prova är denna snyggzinnian 'Cupcakes Pink Shades'. Jag var ju väldigt nöjd med nykomlingarna 'Zinderella Lilac' och 'Zinderella Peach' förra året, och denna ser ju ut som ett syskon även om den inte delar namnet.


Foto från Jennys frön & sån't, där jag köpte dessa fröer
Dessutom blev det ett gäng sommarblommor till, och två ynka grönsakspåsar med tomat (Brandywine) och sallat. Och så finns det några till som står på listan...

Nu är det ju så att det krävs en del plats för alla plantor och eftersom rabatterna i princip är fulla har jag börjat fundera på hur jag ska använda mina pallkragar vid växthuset i år. 

I fjol reserverade jag två av pallkragarna för blommor, och frågan är om jag inte ska utöka med en eller två till i år. Totalt är det sex pallkragar, men en brukar jag ha som jordupplag/spadplats/ planteringslåda vilket har varit ganska bra. En är redan planterad med vitlök (men skulle i och för sig kunna fyllas med sommarblommor efter skörden) och sedan bara måste jag ha några plantor mangold! Då har jag tre pallkragar kvar att fylla med blommor och det kommer man ju ganska långt med.


En pallkrage för mangold och sallat - det blir nog bra...!
Dessutom har jag tre större odlingslådor på andra sidan trädgården, som jag byggde som en "cutting garden" för några år sedan (se här). Det har av olika anledningar funkat lite sisådär men nu är de flyttade och ska testas igen under den kommande säsongen! En är redan full med tulpaner så där ska jag testa att trycka ner småplantor av ettåringar mellan stjälkarna framåt sommaren. De andra kommer nog att få husera några dahlior och så ett urval av snittvänliga ettåringar som inte är alltför soltörstande.

Mmmm, det kliar i fingrarna att få sätta igång, men jag håller mig nog några veckor till. Först måste jag bara klara av alla de där inomhusprojekten som jag sköt upp till vintern under hela förra säsongen!!!

3 kommentarer:

 1. Håller med om att Zinnia är en toppen-sommarblomma. Bra till snitt också.

  SvaraRadera
 2. Vill ha! Fy på dig Elin att väcka mitt zinnia-begär på det viset. ;)
  Cupcakes var ju precis hur snygg som helst (och perfekt i färg till vårt tegelhus). Jag har inte heller inventerat fröförrådet än, men zinnior behöver jag alltid.
  Ha en fin vecka!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 3. Himla snygg zinnia, den får jag nog också satsa på. Har dock inte plockat fram katalogerna ännu... Ja brukar också beställa utan att gå igenom de gamla. Så tråkigt ju....

  SvaraRadera