måndag 25 januari 2016

Grönt som gräs

För mig är en frodig och grön gräsmatta en viktig del av inramningen till trädgårdens övriga delar, som gångar och rabatter. Jag kommer därför alltid ha kvar en hel del gräsmatta i trädgården, även om jag längtar efter att få lägga vantarna på lite fler delar av den nuvarande fotbollsplanen…

När vi flyttade in bestod ”gräsmattan” mest av maskrosor och annat ogräs, och det kändes helt orealistiskt att den någonsin skulle kunna bli något av den. Men eftersom gräsomläggning inte stod så högt (eller alls) på att-göra-listan, så gjorde vi så gott vi kunde med klippning, gödning och en del manuell maskrosrensning under ivrigt svärande. Och det har faktiskt efter ett antal år resulterat i en inte helt ogräsfri, men tät och grön matta som i klippt skick är riktigt snygg. Införskaffandet av en robotklippare har också bättrat på ogrässtatistiken och gör framförallt att mattan alltid är nyklippt.

Bilderna nedanför är tagna med ungefär tio års mellanrum från samma vinkel och det syns tydligt vilken förändring gräsmattan (och en hel del annat…) har genomgått.

Maken och äldste sonen klipper "gräs" första sommaren
Sommaren 2014

8 kommentarer:

 1. Ja, det var skillnad! Och vilken vacker rabatt!

  SvaraRadera
 2. Fniss! Det hinner hända en hel del på tio år. :) Jag har ju inte mycket gräsmatta kvar, men lite vill jag ha. Vill inte vara utan känslan att gå barfota i gräset...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 3. Ja vilken skillnad. Det är så kul att se före och efter bilder.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Så stor skillnad! Min lilla runda gräsmatta måste prioriteras, för den ser för eländig ut och är inte alls sådär som er blivit. Vacker plantering, tänk så mycket du/ni skapat i er trädgård!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Vilken skillnad! Kul med före och efter. Sen fotbollsplans- och studdsmattetiden tagit slut knaprar jag mer och merpå gräset. Mannen gillar grönt gräs annars hade det mest varit rabatter och annat kul här.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 6. Vilken skillnad! Kul med före och efter. Sen fotbollsplans- och studdsmattetiden tagit slut knaprar jag mer och merpå gräset. Mannen gillar grönt gräs annars hade det mest varit rabatter och annat kul här.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 7. Vilken förvandling! Och vilken fantastiskt fin bård du har med hosta och heuchera (tror jag). Verkligen dekorativt tillsammans med den vita blomningen.

  Hejsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 8. Söt bild på din lille, kan inte sluta titta på honom, så ivrig han verkar.
  Jag har också, på senare tid, lagt ner lite tid på gräsmattan, den som är kvar, t o m sått nytt då det har blivit hål efter ogräsrensandet. Tyvärr tror jag inte på ett synligt resultat på länge än.
  Skillnaden du har åstadkommit är imponerande, snyggt med olika bladväxter som kant och de vita detaljerna som återkommer.
  Ha en bra helg
  Marta

  SvaraRadera