måndag 28 april 2014

Tulpantest

Som jag skrivit tidigare försöker jag hålla mig till tulpaner av sorter som är kända för att komma igen, när jag shoppar lökar på höstarna. I år får jag lite facit på de som sattes hösten 2012, och man kan väl säga att resultatet är blandat.

Av min favorit från förra säsongen, 'Ollioules', har inte ens hälften kommit igen, närmare bestämt nio av tjugo lökar.
2013                                                                         2014
Lite bättre har det gått för mina vita 'Hakuun', där tolv av tjugo blommar i år. Tulpanen 'Spring Green' har inte kommit lika långt och jag har inte räknat dem än, men det ser definitivt inte ut som de 50 lökar jag satte från början.


Mina Kaufmanntulpaner 'Concerto' har däremot både kommit tillbaka och blivit fler och för dem går jag och funderar på om och när man ska dela tulpanlökar från varandra?

På väg att blomma över
En fördel med att vissa har blivit rätt så mycket färre är att jag insett att det för de större tulpanerna faktiskt är lite snyggare med inte så många tulpaner av samma sort på samma ställe. Mindre grupper som återkommer på flera ställen bland andra växter ger ett bättre resultat.

I år är också första året som jag riktigt uppskattar de gula tulpaner som fanns i trädgården när vi flyttade in och som fortfarande dyker upp på oväntade ställen. Efter att jag rensat bort de röda som de stod tillsammans med, känns den gula riktigt snygg, särskilt som här tillsammans med vitt och rosa.


4 kommentarer:

 1. Vackert vackert!
  Men hualigen vad fort det går man hinner knappt med.
  Imorgon skall jag plantera om vallmoplantor. Inte vilka som helst.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika!

   Ja, alldeles för fort går det nu, men det är priset man får betala för underbart väder.
   Lycka till med vallmoplantorna! Jag har redan planterat ut vissa i rabatterna, tänker att de nog klarar det redan nu.
   Kram
   Elin

   Radera
 2. Kul med tulpantest. Jag håller med dig om att massverkan av tulpaner gör sig bäst i Amsterdam. Av tradition är jag ingen tulpanmänniska, men nu när vi har inhängnat trädgården med rådjursnät väcks hoppet om att jag kan bli det. Jag har dock lite botaniska tulpaner som snart ska blomma och då ska jag nog också göra en jämförelse med förra årets blomning.
  Vi har sol här idag och 6 grader, vilket man är nästan lite glad över, kylan bromsar lite så vi får tid att njuta. Ha det bra i trädgården!
  Marta

  SvaraRadera
 3. Kul att se hur många som kom tillbaka. 'Ollioules' är även en av mina favoriter. Jag håller med att det oftast räcker med några få som står tillsammans bara att dom kommer tillbaka på fler ställen i trädgården.

  SvaraRadera