fredag 11 april 2014

Blommig fredag - tålamod!

Det finns inget som trädgårdslivet som kan träna en i tålamod. Jag märker när jag går igenom trädgårdsfoton för att leta efter något tålamodskrävande till detta inlägg, att min reaktion på de flesta bilder är ungefär "nämen, det gick ju ändå ganska snabbt" eller "Hoppsan, vilken fart den hade" osv. Och då tittar jag ändå på saker som har tagit en till fyra säsonger på sig. Tidsperspektivet blir alltså något annorlunda när det är växtlighet man pratar om. Samma tålamod har jag inte med snickaren som skulle varit färdig med våra bokhyllor i januari, eller gästhuset vid släktens sommarstuga som började projekteras för två år sedan...Grrrrrrrrr!

Men även i min trädgård finns det några saker som jag går och spanar lite otåligt på. Hasselörtplantorna som jag satte för två år sedan skulle jag gärna vilja se täcka ytan de är tänkta för. Men det ser som om det får bli ännu en säsong för tillväxt...


Å andra sidan upplevde vi för något år sedan att vi fick ett gratis "hopp" i trädgårdstiden när vi upptäckte att våra förvuxna syrenbuskar dolde ett ganska stort och fint körsbärsträd på helt rätt placering. När syrenbuskarna skars ned kunde man nästan se hur trädet fick nytt liv, sträckte på sig och formade om sig. Nästan alla trädgårdens andra träd är väldigt gamla och kommer sannolikt att (bokstavligen) falla för åldersstrecket inom något decennium. Men innan de har försvunnit är det svårt att sätta nya, och just därför är detta unga träd extra välkommet - särskilt som vi har sluppit de första tålamodskrävande fem - tio åren då det mest är en spretig pinne!http://www.blandrosorochbladloss.blogspot.se/

9 kommentarer:

 1. Ja tidsperspektivet är lite annorlunda när det handlar om trädgården. Fem år för ett litet träd är ingenting medan fem veckor för byggprojekt kan vara förödande... :-)
  ha en fin helg

  SvaraRadera
 2. Vilken lycka att hitta ett fint körsbärsträd där mitt bland syrenerna! Hasselörten kommer nog snart, den är bara lite trög i starten, sedan går det fort. Ha en skön helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. ärliga bilder. Tålamod är olika beroende på vad det gäller, visst är det så. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 4. Så sant som du säger. Tiden rinner verkligen iväg när man väntar och det är först när jag tänker tillbaka som det blir ett OJ! Pionerna som kommer upp från frö nu för andra året i rad och som känns som en evighet till de kommer blomma - kommer när jag ser tillbaka ha blommat väldigt raskt. :)

  Bra tolkning! Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Vilken lycka att få ett körsbärs träd så där bara
  hoppas det blir många bär i år.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 6. Men vad kul att "få" ett träd så där bara! Så sant annars, tidsperspektivet ändras en hel del som trädgårdsägare.
  Du ska inte till STA-växtmarknaden i Alnarp? Om du är ute efter mer hasselört så har jag "över" som du kan få i så fall.
  Önskar dig en fin trädgårdshelg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kristina! Om den är denna helg kan jag tyvärr inte eftersom jag är i Amsterdam! Men jag skulle supergärna vilja ha hasselört, jag mailar dig!
   Kram
   Elin

   Radera
 7. Hasselörten är välkänd för att vara trög i starten. Men om ett par år har du fröplantor lite här och där som du kan utöka beståndet med eller ge bort/ sälja. Jag brukar kruka upp mina.
  Ha en bra helg
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 8. Ja, Hasselurten, den er treg, den! Har også prøvd å så den, uten særlig hell. Kanskje jeg må gi opp min tålmodighet og kjøpe noen flere planter?

  SvaraRadera