onsdag 30 november 2016

Trädgård och träning


Alla trädgårderare vet att det ingår en hel del tungt fysiskt arbete när man ska skapa eller underhålla en trädgård, och de flesta tycker väl också precis som jag att detta utgör en form av (härlig!) motion. 

Däremot så håller jag inte med om att trädgårdsarbete ersätter annan träning. Tvärtom kan trädgårderare vara i större behov än andra av någon form av styrketräning för att klara av de slitsamma delarna av trädgårdsarbetet och skydda rygg, knän och andra utsatta kroppsdelar. 


Personligen märker jag att det är tillräckligt med ett enda pass Friskis-gympa i veckan för att hålla krämporna stångna, men så fort jag fuskar så känner jag av det. För mig blir det extra tydligt eftersom jag dessutom spelar tennis vilket också sliter en del på kroppen och det är egentligen mest på vintern (då trädgårdsarbetet ligger nere) som jag klarar mer än en tennistimme i veckan. 

Hos mig har detta blivit tydligare med åren och efter 40 har det verkligen accelererat. Jag försöker därför både att förebygga och undvika onödigt slitsamma rörelser för att kunna sköta och njuta av min trädgård i många år till.

Det krävs ju nämligen en del sådant här:


...för att få till det här:5 kommentarer:

 1. Tungt som sjutton är det! Sen kan ju sånt trams som tennisarmbågar, karpaltunnlar och kollapsade hälar också ställe till det, även om man håller koll på ryggen =) Det är väldigt tidskrävande men mitt absolut bästa tips är hot yoga. När kroppen blir smidigare så rör man sig bättre och det gör mindre ont. Testade en off-season att köra bara yoga, ingen styrketräning, i mars kunde jag rensa ogräs på knä utan känning i ländryggen. Då körde jag fyra pass i veckan, men så värt det. Bra mot mörkret också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut bra för hela kroppen (min tennisarm mår bra just nu men både tennis och sekatörshantering är riktiga bovar)! Jag gick ett antal gånger på hot yoga för några år sedan och kan intyga att det är riktigt bra för kroppen. Tyvärr tyckte jag att det var fruktansvärt i övrigt, så jag har inte återvänt...fast jag borde. Vanlig yoga funkar och det är ju också en form av styrketräning fast med inbyggd stretch. Borde jag också göra oftare...
   Kram Elin

   Radera
  2. Jag klarar inte av värmen pga rosacea så kan inte gå så ofta nu, men det finns en wharm dharma, som har mkt av vridningarna som jag tycker är så bra på HY men inte så varmt, bara 32-33C. Vanlig yoga är också bra, men för mig som inte är så smidig är HY lite doping för att komma in till bindväven ordentligt, arghh!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med. Sen jag bröt foten för drygt två år sen har jag slarvat med gym och konditionsträning och det märks väldigt mycket nu. Trädgården tar andra muskler och de behöver balanseras. Härligt att du lyfter fram det tunga som måste till för det vackra :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera