tisdag 19 april 2016

Nya odlingslådor!

I vintras insåg jag att mina fyra äldsta pallkragar i den lilla köksträdgården utanför växthuset hade säckat ihop så mycket att det nu var hög tid att ersätta dem. Efter en del googlande på material, skyddsbehandlingar m.m. blev det till slut en ganska enkel lösning; två ramar i höjd av 45x195-reglar i obehandlad gran/fur som helt enkelt skruvades ihop i hörnen. Jag satte ihop och målade ramarna var för sig inomhus och skruvade dit sammanhållande reglar i hörnorna först när de stod ovanpå varandra på sin slutliga plats.


En del pyssel med själva lådorna alltså, men det verkliga jobbet har varit att tömma de gamla lådorna, förvara jorden i mellantiden och sen tjoffa tillbaka den i den nya lådan. Jag har därför fått byta lådorna en och en, inte minst för att undvika kroppsligt sammanbrott.

På bilden ovan är tre lådor redan utbytta och den mellersta högra står på tur. De två lådorna längst bort är något år nyare och håller lite till så de byter jag nog första nästa år (dessutom växer det vitlök i den ena). Lådan längst bort till vänster är för tillfället förhöjd med två pallkragar för att husera jord under bytena. ...och för den som undrar så finns det 120 x 80 cm stora öppningar under respektive låda, som vi planerade in redan när stenläggningen gjordes...:-)

Cirka fem år tror jag att pallkragarna höll och jag hoppas att de nya lådorna som har mer än dubbla tjockleken håller minst ett decennium!10 kommentarer:

 1. Kul att du bjuder på en ny vy av trädgården!! Ser så fint ut med stenläggningen och dom nya odlingslådorna var ursnygga!! Jag håller just nu på att skjuta på jobbet med odlingslådorna springer runt och städar i rabatterna medans lådorna ropar på mig nere vid köksträdgården.

  SvaraRadera
 2. Så trevlig och fin trädgård du har. Snygga lådor! Vad målade du med för färg?
  /Kitty

  SvaraRadera
 3. Jättefint! Grävandet är ett elände. Jag är grävbefriad här och mannen gillar det inte heller, men ibland är det ju ett måste.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Så snyggt - de pryder sin plats. Älskar den röda nyansen ihop med den vackra stenläggningen. Enkelt att tänka in allt det gröna som kommer sen. Gräva ja... ..inte är det lätt inte.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Så snyggt! Jag gillar dimensionerna! När jag ritar in odlingslådor i trädgårdar är det alltid i den dimensionen. Då får själva lådan ett eget uttryck också. Fint med den röda färgen också.

  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 6. Håller med Maria, himla snyggt med den grövre dimensionen och snyggt också med hemmasnickrade så att man slipper plåtjärnen i hörnen som jag inte tycker är speciellet snyggt!

  Gillar verkligen din köksträdgård - snygg och mysig!

  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 7. Så himla snyggt! Och prydligt! Gillar! Och vilken tur att du inte fick kroppsligt sammanbrott!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Vilket jobb! Jag har inte tidigare förstått att du odlar grönsaker på så stor skala. Stenläggningen är också supersnygg, det har jag inte heller tänkt på förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marta, fnissar lite när du skriver "stor skala" :-) I fjol var en av lådorna jordförvaring hela säsongen och två var fulla med blommor. Men tre lådor grönsaker (mangold, sallat, bönor, bondbönor) blev det i alla fall! Kram Elin

   Radera
 9. Så snyggt! Och vilket grävjobb. Been there... Sju år tror jag våra pallkragar höll med lite lappade på utsidan. Dina nya komner att hålla minst tio år, har en släkting som haft sina så länge och än är de inte uppruttna.
  Kram Kristina

  SvaraRadera