måndag 25 april 2016

En helt fantastisk dag...!

Inför den årliga "resan med trädgårdsanknytning" till väninnan i Amsterdam, bestämde vi oss för att försöka hitta fina privatträdgårdar att besöka, i stället för att åka till Keukenhof en tredje gång. Åh, så glad jag är för detta, för det blev en helt fantastisk dag i lördags! Fem trädgårdar hann vi med och alla var - trots att en del var väldigt olika - helt underbara. Det var helt tydligt att det fanns en massa trädgårdskärlek på alla ställen vi besökte, oftast från både herrn och frun i huset. Det var en ganska kall dag men välkomnandet var desto varmare - i flera av trädgårdarna gick båda i paret med och visade och berättade, till vår stora glädje. Dessutom bjöds det kaffe och kaka som vi tyvärr inte hann/orkade på alla ställen...!

Jag har givetvis tagit hur många foton som helst, men sparar nog de flesta till egna inlägg framöver. Här kommer dock ett smakprov från varje ställe.

Första trädgården var Beukenhof, hos Ellen och Hans, med 9 000 välskötta kvadratmeter med båda strikta planteringar och underbara blomsterrabatter. Själv blev jag kär i dessa päronträd som är någon större variant av silverpäron.Därefter kom vi till sagoträdgården hos blomsterdekoratören Marieke (mariekenolsen.blogspot.se), som hölls i en ganska strikt färgskala av vitt, gult och blått och med stor känsla i växtkombinationerna. För att inte tala om huset, som var som taget direkt ur en saga av Bröderna Grimm...(bild kommer i senare inlägg).Efter lunch kom vi till St Hubertushof, där Anja och hennes man visade sin parkliknande anläggning med både strikta, storslagna delar och lite vildare romantiska partier. Det vackra huset med klassiskt holländskt halmtak gjorde ju inte saken sämre...På grund av den kalla våren var allting lite mindre utslaget än normalt, men i Anneke och Joops skyddade trädgård Het Bergje hade lökväxterna kommit längre och här befann vi oss plötsligt bland tusentals blommande tulpaner och andra växter i fantastiskt vackra kombinationer. Annekes egna skulpturer dök upp överallt bland växtligheten som spännande element.Till sist besökte vi den otroligt välordnade trädgården Achter den Heg, hos Attie och hennes man. Här fanns på en ganska liten yta 6-7 olika trädgårdsrum med olika uttryck och funktioner men alla med samma säkra smak och "här-vill-jag-vara-känsla". (Hennes tulpaner ser ni på första bilden)När vi framåt kvällen styrde kosan tillbaka mot Amsterdam var vi lyckligt trötta och helt sprängfyllda med trädgårdsinspiration! Nu vill vi bara åka tillbaka och se samma trädgårdar under sommartid också...:-)

5 kommentarer:

 1. Hvor ser det helt fantastisk ud! Forstår godt at I var glade for at se de smukke haver :)
  Claus Dalby udgiver jo en bog i maj måned om forårshaver og mon ikke han også har været i Holland og fotografere.
  Jeg kunne ihvertfald godt tænke mig at tage der ned igen efter at ha set dine skønne billeder!
  Glade hilsner
  Vibeke

  SvaraRadera
 2. Vilka fantastiska trädgårdar ni besökt - förstår att ni är fullproppade med trädgårdsinspiration !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 3. Fijn dat jullie zo genoten hebben.

  Tot in de zomer!!!

  Groet,

  Marieke.

  SvaraRadera
 4. Alltså man blir ju alldeles grön av trädgårdsavund!!!! Vilket äventyr ni har varit på. Otroligt vackra trädgårdar ni besökte. Trädgårdsturism är underbart!!!

  SvaraRadera
 5. Längtar redan efter de mer detaljerade inläggen! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera