onsdag 13 november 2013

Mitt växthus... Del 1

 
Midsommar 2013

År 2011 förverkligades min största trädgårdsdröm - vårt underbara växthus. Efter nästan två års planering och en del förseningar stod det färdigt på hösten. Det blev sedan en lång vinter innan min första trädgårdssäsong MED växthus kunde starta förra året. Och vilken skillnad det blev! Rent odlingsmässigt går det inte att jämföra, med mycket tidigare sådder, odling inom glas och skydd för väder och vind.

Något av det härligaste med ett glashus är att man kan "leka vår" väldigt tidigt på säsongen och även naturligtvis förlänga säsongen på hösten. Redan i februari/mars kan det en solig dag komma upp i normal rumstemperatur eller varmare. För mig som är en köldhatare, är detta ren terapi och jag njuter varje sekund som jag får i växthuset. Senare på året handlar det i stället om att hålla nere temperaturerna, men tack vare två dubbeldörrar som kan ställas upp blir det sällan för varmt i växthuset. Uppe vid tacknocken sitter det fyra takfönster med automatiska öppnare, men de är lite för små och gör nog mindre skillnad än just dörrarna.

Fritt blås...

Växthuset planerades inte bara för odling utan även som uterum och för att vara en dekoration i trädgården. Det är ganska talande att sedan växthuset stod färdigt har vi inte ätit en enda måltid på någon annan plats i trädgården, oavsett väder. Och hur ska man på rätt sätt kunna beskriva känslan av att vara ute, men ändå inne, när man sitter i växthuset?

September 2012

Under sommarhalvåret trängs det plantor och växter därinne, först frösådder och omskolningar, och sedan sådant som jag har permanent under glas, som chili, tomat, paprika, pelargoner, och en del annat i mån av utrymme. Det finns dock alltid plats att sitta, även om man kanske får en tomatklase i ryggen - men värre kan man ju ha det.

Vid ett annat tillfälle ska jag berätta om när växthuset ritades och byggdes!


2 kommentarer:

 1. ÅHH, så roligt att få se bilder från ditt vackra växthus !
  Känner igen mig i så mycket du skriver, det är helt underbart att sitta i växthuset under sommarhalvåret och äta goda middagar - längtar efter det nu när det är som mörkast !
  Ser fram emot nästa inlägg !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Åh har du skrivit ett inlägg hur du ritade och byggde växthuset??? Det är byggt med lösvirke eller? Inte gamla fönster ellerhur? Beställde ni glas och en snickare byggde stommen? Förlåt nyfiken! Allt gott Mari

  SvaraRadera