tisdag 19 november 2013

Dilemma med höstplantering!

För någon månad sedan planterade jag fyra nya rosenbuskar i en av mina nya rabatter med ny och ganska näringsrik jord. Rosplantorna kom från danska Rosenposten och var fina och välförgrenade men bladlösa och nedklippta som barrotade rosplantor ju är vid leverans.

Jag brukar plantera rosor väldigt djupt och även denna gång var det bara små stumpar som stack upp över jordytan när de var på plats. Men tack vare det milda vädret och den näringsrika jorden har de redan växt till sig och fått en hel del blad.


Nyplanterad "Mary Rose"

Det är här dilemmat kommer in! När man planterar rosor ska man enligt de flesta anvisningar byta ut en del av jorden mot särskild rosjord, eller annan sorts "köpejord" som ju innehåller gödning. Hösten sägs också vara en idealisk tid för rosplantering. Samtidigt så ska man när det gäller befintliga rosor låta bli att ge någon gödning alls från och med sensommaren, för att rosorna inte ska få ny tillväxt som tar skada under vintern. Men vänta nu... Borde inte höstplanterade rosor då sättas i näringsfattig jord och gödslas först till våren? Är det någon kunnig därute som har koll på detta?

Hursomhelst håller jag tummarna för att mina nya "Mary Rose" och "Scepter d´Isle" (som jag inte har på bild förrän nästa år - förhoppningsvis!) överlever vinterns frost, och kan hålla bl.a. Eden Rose och Mme Alfred Carrière sällskap.

Mme Alfred Carrière


4 kommentarer:

 1. Hejsan! Äntligen någon som har Eden rose! Hur har den fungerat hos er? Är den så frisk som det sägs och hur har den klarat vintrarna?
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade visst svara-funktionen och lade in en ny kommentar i stället...:-) Se nedan!

   Radera
 2. Hej Kristina! Jag har två Eden Rose-rosor sedan 3-4 år, som tyvärr har blivit lite styvmoderligt behandlade, och står lite för skuggigt. Fram till i somras hade de inte växt så mycket, men har ändå producerat ljuvliga, men ganska få, blommor under åren. I år hade jag tänkt flytta på dem, men sen fick de en liten växtspurt i höst och nu ger jag dem nog ytterligare något år på den platsen. Blommorna är HELT ljuvliga, som små marsipanbakelser. Mina har varit ganska friska och klarat vintrarna hittills (skånsk vinter med snålblåst och barfrost, men inte alltid så många minusgrader). Jag skulle absolut rekommendera den!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 3. Var på besök hos Roskungen i Malevik utanför Göteborg i somras. Han har en ganska liten rosträdgård, men med massor av praktfulla rosor - mest Austin.
  Hans tips var att alltid sätta ner rosorna så djupt att de aldrig kunde frysa. Förädlingsstället minst 30 cm under jordytan. Han fyllde inte igen hela gropen förrän rosorna nått upp ordentligt. Sedan gödslade han med Blåkorn 5-6 gånger på säsongen - även utöver hösten - utan att bry sig om sådant som avmognad. Det som fanns ovan jord fick frysa, för det kom alltid nytt nerifrån nästa sommar, sa han.
  Han hade väldigt lerig jord och det fungerade uppenbarligen hos honom.

  SvaraRadera