fredag 26 juni 2015

Tagetes Vanilla älskas av fler

Precis som många andra är jag inte jätteförtjust i vanliga tagetes - jag ser framför mig prydliga men tråkiga rabatter med mycket bar jord mellan de skrikigt gulorangea plantorna... Undantaget är dock stortagetesen 'Vanilla', som ju inte direkt är gräddvit som det ibland står, men dock en mild och fin gul kulör. Att den är extremt lättodlad och lättskött gör ju inte saken sämre. 

Hittills har jag alltid haft den i kruka men satte i år ut sex överblivna plantor i min "Hollandsrabatt" mellan skogen av vissnande tulpanstjälkar. Ett effektivt sätt, visade det sig, att lära sig att mördarsniglar är alldeles särskilt förtjusta i just tagetes... Än så länge har de inte hittat till de som står i den gamla zinkbacken - kanske är det metallen som skyddar? Skövlad...:-(

2 kommentarer:

 1. VI är nog många som är lite kluvna till tagetes... Precis som tänker jag på de där glesa raderna i gamla villaträdgårdar. Men nu kan jag börja tycka att det där var, kanske inte vackert, så rätt charmigt ändå. Men inget för mig. Din vaniljfärgade är inte dum alls! Dumma är däremot odjuren!
  kram
  Katairna

  SvaraRadera
 2. Jadå snyggt med ljusgult mot zink och tegel. Själv har jag satt några röda
  Linnétagetes och tre plantor kryddtagetes. De sistnämnda ämnar jag äta upp på sommarens tårtor och i efterrätter. Smakar apelsin.
  Annars är jag uppväxt i en 1970-talsträdgård där inte den minsta kvadratdecimeter var bar utan allt inbakat i en enda stor fluffig massa av tagetes i olika höjder och gula nyanser, dubbla, enkla, stora, små, bollar, ja alla varianter du kan tänka dig. Håller fortfarande på att rehabilitera mig.
  Kram Anette

  SvaraRadera