söndag 28 augusti 2016

Det börjar bli många dahlior nu...

Den fantastiska 'Café au Lait' bland anisisop
Min lite mindre trädgårdsintresserade bättre hälft uttryckte redan för några år sedan viss skepsis över hanteringen av dahlior över vintern och skrattade när han råkade snubbla in på något trädgårdsprogram som handlade om ett par som odlade över femhundra dahlior i sin trädgård. Själv är jag långt från de nivåerna, men eftersom jag lyckats med övervintringen två-tre år i rad nu och dessutom såklart köper nya dahlior varje år så börjar det bli en ansenlig samling hos mig också...
En ny sort sedan förra året som kanske heter 'Gitt´s Perfection'
Vissa av favoriterna är efter flera års tillväxt ganska stora och blir rejäla buskar när de kommer upp. Annars tycker jag att det ofta verkar bero på sorten hur stora de blir och om växtsättet är kompakt eller högt.

'Eveline','Nuit d´Ete' och 'Café au Lait' får långa stjälkar som lägger sig om man inte binder upp dem (vilket jag aldrig kommer till skott med...). Men på något sätt blir blomningen ändå fin och busken får bara en annan form.

'Eveline'
Okänd sort, inköpt förra året som färdig planta. Kan det vara 'Lavender Perfection'?
Häromveckan skulle jag vara borta nästan hela veckan och klippte då av alla fullt utslagna dahlior av sorterna 'Eveline' och 'Nuit d´Ete'. Det blev två rejäla buketter!



Idag ska jag äntligen försöka ta mig till Sofiero och Den Stora Trädgårdsfesten. Regnet öser ner, så det känns lite skakigt...:-(

7 kommentarer:

  1. Dahlior har aldrig riktigt blivit "min kopp te" även om jag kan uppskatta dem hos andra. Perfekta till buketter verkar de också vara. Dina buketter är verkligen maffiga.

    Hoppas du inte regnar bort på Trädgårdsfesten. Här i Kristianstad är det trädgårdsdag på Bäckaskog idag men jag har valt att avstå i år.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  2. Kombon med dahlian och anisisopen var en av de snyggaste jag sett.
    Jag har varit duktig och inte köpt några nya dahlior de sista åren, men det är ändå några stycken som ska grävas upp varje höst. Kanske skulle spana efter en Cafe au lait till våren...
    Hoppas du får en bra utflykt till Sofiero.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  3. Åhh dessa vackra dahlior, jag måste ta mig i kragen och plantera lökar i vår - i mängder! Fina bilder du bjuder på...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  4. Oj, så många vackra bilder på Dahlior! Jag älskar dem också även om de måste grävas upp på hösten. Min erfarenhet är att vissa är lätta att övervintra och andra svårare. Men det är ett jobb som helt klart är värt besväret. Kram Katarina

    SvaraRadera
  5. Variationsrikedomen hos dahliorna är imponerande och så lockande, men jag har svårt att hinna med momentet förgro på våren. Så här års önskar jag förstås att jag prioriterat mer blomning. Måste se fantastiskt ut i din trädgård. Jag ser ju buketterna på instagram. Den mörka dahlian är jag extra svag för.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette! Vet du, jag förgror faktiskt inte mina, bara stoppar ner knölarna direkt i marken (hinner inte heller :-). Men det är ju lite chansning såklart, ofta åker de i backen långt innan risken för frost är över. Men hittills har det funkat!
      Kram Elin

      Radera
  6. Bara för sambon skrattar så måste man ju försöka ;) Jag skulle inte ha dahlior men, men... Underbar bukett och sorter du har. Det blir många buketter här också. De gillar potatislandet bättre än krukorna jag använt tidigare.

    Kram, Carina

    SvaraRadera