Etiketter
tulpaner
växthus
rosor
pionvallmo
zinnia
allium
dahlia
pioner
hortensia
lejongap
digitalis
murgröna
snödroppar
alunrot
pelargoner
Chelsea Flower Show
Chilipeppar
buxbom
citronträd
flocknäva
daggkåpa
lavendel
mangold
stjärnflocka
träväxthus
James Galway
julrosor
omskolning
tomat
vårtecken
Gertrude Jekyll
bondpion
hasselört
höstflox
klematis
rabattkant
vintersådd
frökapsel
frösådder
jord
nävor
orangeri
pluggbox
vallmo
Madame Boll
Ormhassel
armchair gardening
bladväxter
cutting garden
höstsådd
rosmarin
solhatt
sättlök
verbena
växthusodling
tisdag 9 augusti 2016
"Egna" blommor
När jag går runt på plantskolor fnissar jag ibland åt dyra småplantor av jättedaggkåpa, digitalis, stjärnflocka m.m. som jag själv får rensa bort därhemma för att det inte ska bli alldeles för många. Men även jag har ju börjat mina bestånd med just sådana småkrukor, för någonstans måste ju de första plantorna komma ifrån - om man inte frösår eller får plantor till skänks.
Jag är inte någon hejare på perennsådder, har bara gjort det några fåtal gånger (bland annat bolltistlarna som jag skrev om igår) och ofta har det misslyckats. Men de sorter som sår sig själva är ju enkla, och för dem består insatsen i att eventuellt flytta småplantorna till bättre placeringar. Digitalis brukar jag flytta runt ungefär vid denna tid, och i år har det redan flyttats ett antal bladrosetter till strategiska platser. De brukar alltid ta sig och jag fullständigt älskar blomstänglarna som kommer på våren - på "rätt" platser :-) Men till Årets Lyckade Flytt får man nog ändå utnämna mina röda rudbeckior. Efter att jag hade breddat rabatten bakom huset i fjol så flyttade jag ett gäng rudbeckiaplantor till det nya utrymmet framför mitt Constance Spry-torn för att det skulle bli lite färg även på sensommaren där. De växte till sig rejält under förra säsongen och nu blommar de som tokiga. Underbart!
Jättedaggkåpa har jag redan så många av så de får inga nya platser (men riskerar att ryckas upp) och samma gäller för stjärnflocka. Tills jag skapar nya rabatter såklart, då får favoriterna oftast mer plats att breda ut sig på...
I våras krukade jag upp ett gäng småplantor av julros, men jag tycker inte att de har växt till sig särskilt mycket i sina krukor under säsongen. Antagligen borde jag plantera ut dem före vintern, så att de får lättare att överleva kylan. Det gäller bara att komma på var de ska placeras...!
Sticklingar är jag inte heller så bra på, men av någon anledning har jag sticklingförökat just höstflox flera gånger. Det började med att jag hittade gamla höstflox mitt inne i ett stort syrenbestånd och det var helt omöjligt att komma till att gräva upp dem. Då tog jag sticklingar i stället och de är nu en (alltför) stor rugge bredvid vår entrétrappa. Sedan blev jag kär i floxen 'Ingeborg från Nybro' som jag köpte på Malmö Garden Show och tog sticklingar från den. Nu blommar även dessa och fler sticklingar är tagna!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är genom erfarenhet man lär sig. Du har ju lyckats bra. Håller med om att de pålitliga perennerna bör utgöra basen och vara långlivade trotjänare för att ha en säker bas. Sedan kan man experimentera lite med annat också. Fantastisk bild på rabatten med stjärnflocka. Det finns sterila sorter av dem också som inte frösår sig (ifall man vill undvika det).
SvaraRadera//Helene
Visst är det härligt att "fixa" sina egna växter. Jag brukar också flytta runt de som självsått sig på "fel" plats. Blir lite nyfiken på hur du gör sticklingar på floxen. Lät som en smart idé! Kram Katarina
SvaraRadera