tisdag 11 februari 2014

Pluggbox

Chilipeppar på gång

Nu har jag frösått i pluggbox (bland annat) i flera år och tycker faktiskt att det är ganska idealiskt för de flesta växter med små fröer. Det blir lagom stora och sammanhållna pluggar som är lätta att ta loss och sätta ner i större krukor vid omskolning. Det är också otroligt platseffektivt att få upp hela 49 pluggar på några få kvadratdecimeter.

Nackdelen med pluggboxen är att man bara bör sätta fröer med samma typ av groningsbetingelser och groningstid för att det inte ska bli fel antingen för de snabbaste grodderna som vill stå svalare eller för de långsammaste som kanske vill stå varmt lite längre. Jag sätter chili i en pluggbox i januari och senare under vårvintern tomater i en annan. Även med sommarblommor brukar det gå att kombinera ihop sorter som har samma förutsättningar.

Eftersom hålen är så små, så gäller det att man har ganska väl silad jord som lätt kan fördelas. Jag brukar inte ens försöka att bottna med mer gödslad planteringsjord under såjorden, eftersom det är svårt att få ner ungefär lika mycket jord i varje hål. Så det blir bara såjord, men eftersom jag planterar om ganska tidigt så brukar det fungera bra ändå.

Chilipepparplantorna på bilden ovan är snart redo för omskolning, får se om det blir före eller efter sportlovet...4 kommentarer:

 1. Jag tycker också att pluggboxarna är bra, men lite små plantor blir det och lite pillrigt att få upp dem. Till större plantor har jag använt plastbräde som granplantor har stått i, det ger stora plantor. Nelson har kommit med någon ny lite större variant "Root master" tror jag att den heter, kanske värd ett försök.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Jag älskar också mina pop up-boxar. Så smidigt. Jag har dessutom en planteringskäpp som precis passar pluggarna, så när det är dags att plantera ut så gör jag bara hål med käppen och ploppar i de små pluggarna :)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda!
   Jag tror att jag har precis samma planteringskäpp - jag tänkte faktiskt ha med den i inlägget också, men jag hittade inte den och hade inget foto av den! Det är verkligen hur lätt som helst att göra hål och droppa ner pluggen i hålet - klart!
   Kram
   Elin

   Radera