måndag 3 februari 2014

...och blad

Tre sorters alunrot
Jag dras väldigt ofta till trädgårdar och trädgårdsbilder med mycket grönt och mer grafiska element som klippta buxbomshäckar och -bollar, mattor av murgröna eller hasselört, stora hostor osv. Men trots att jag sedan länge har insett denna dragning, är jag helt oförmögen att skapa något liknande i min egen trädgård. För jag gillar ju färg och blommor lika mycket. Och det där med att måla med den breda penseln (som blir bara sååå snyggt) går inte heller när man har sjutton olika arter som man vill klämma in på inte i närheten av lika många kvadratmetrar. Därför är de bladväxter som hamnar hos mig oftast ändå färgglada eller mönstrade - som alunrotplantorna på bilden ovan. Den mittersta, "Berry Smoothie", är nästan osannolikt rosa på våren när de nya bladen kommer.

För två säsonger sedan satte jag i alla fall några plantor hasselört på en liten, liten och  hopplöst skuggig plätt. Hasselört är en riktig favorit och någon gång ska jag ha en större yta med denna vackra blankgröna växt.
 
Hasselört på väg

5 kommentarer:

 1. Jag förstår dig precis! Jag älskar grönt och olika sorter blad men även blommor i mängder. Jag har ju löst det så att jag grävt upp nästan all gräsmatta för att kunna ha bägge delarna :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter härligt! Även här lever nog gräsmattan farligt när fotbollsplanen blir mindre intressant om några år - längtar!! Har redan bestämt mig för en potager bredvid mitt växthus, där det är som soligast. Den som väntar på något gott...:-)

   Radera
 2. Vilken härlig bild med alunroten. Man blir så glad av dessa färger. Det finns verkligen en hel del växter med blad som är precis lika vackra som en blomma kan vara.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Jag är precis som dig. Tänker en sak men planterar nåt annat. Gärna rosa. Eller lila. Eller tom gult...

  Men. Bakom pergolan har jag en kulle med upp och nedvänd gräsmatta. På den kullen har jag planterat hasselört (fyndade massor med hasselört på Blocket förra sommaren). Om något år hoppas jag att den ska ha spridit sig över typ hela trädgården. Så himla snyggt! Antar att du tänkt detsamma om din vintergröna matta :)

  Har förresten läst lite fler inlägg här. Och är sjukt avis på ert fina växthus. Attans så snyggt det är!

  Kram Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tamara!

   Just hasselört är ju en sådan favorit hos mig också, och det är just det som jag tänkt ha på den skuggiga sidan av mina nya buxbomsrabatter. Hoppas att jag har samma tur som du och lyckas hitta många billiga plantor på Blocket!
   Tack för komplimangen om växthuset - det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse!
   Kram
   Elin

   Radera