tisdag 3 december 2013

Zinnia - en favorit!

Marylandzinnia 'Zahara Starlight Rose'

Ojojoj, nu är det riktigt grått och trist ute! Jag har lite svårt att uppskatta de mer subtila nyanserna i trädgården och se det vackra även i förvinterträdgården. Vintern är mest en transportsträcka till våren enligt min uppfattning :-)

Men inte helt fel att ha lite tid att reflektera över vad som blev bra i år och vad man vill göra om nästa år. En ettåring som klättrar högre och högre på min lista för varje år är zinnian. Superlätt att odla och blommar på hur länge som helst när den väl sätter igång. Blommorna är perfekta till arrangemang och buketter med sina stadiga stjälkar och det ÄR verkligen så att ju mer man plockar desto fler knoppar kommer det.

Zinnia 'White Russian'
Zinnia 'Whirligig'

Av de sorter jag har haft i år (jag gick lite amok i fröbutiken i våras så det blev ganska många sorter...) kommer fem att få förnyat förtroende; 'Whirligig', 'White Russian', Marylandzinnia 'Zahara Starlight Rose', 'Queen Lime red' och 'Envy'. Sen kan det ju möjligen bli så att någon ny sort måste testas, vad vet jag...

Zinnia 'Envy' (med besök)

3 kommentarer:

 1. Har inte odlat zinnia tidigare men den står faktiskt på min lista inför nästa sommar. Ni blir jag ännu mer övertygad när jag ser dina bilder.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 2. Har haft zinnia en sommar och var mycket förtjust i den, men sedan dess har jag glömt att köpa frön i tid. Dina bilder gör att jag ska försöka skärpa mig och så zinna till våren igen. Tack för namnen, dem ska jag spara och försöka få tag i. Har du köpt dem på någon fröbutik här i Skåne, eller i webbutik?

  SvaraRadera
 3. Vad bra du har lyckats, jag tycker zinnior är svåra. Jag misstänker att de är mer värmekrävande än jag i Gbg kan erbjuda.

  SvaraRadera