onsdag 28 januari 2015

Zépherine Drouhin eller Eden Rose?

För ett tag sedan skrev jag om mitt missnöje med rosorna på min rosenbåge vid uppfarten. Nu har jag bestämt mig för att de ska flyttas (vart vet jag inte än) och ersättas med nya. Eftersom vi går både igenom och förbi rosenbågen många gånger om dagen så står taggfrihet högt på priolistan vilket begränsar urvalet en hel del. Efter en del research beställde jag häromveckan två 'Zépherine Drouhin' från Flora Linnea.  Den enskilda blomman är inte sådär helt fantastisk och kanske lite för knallrosa för placeringen. Men taggfri, mycket blomrik och med viss doft.

Vad skönt att det beslutet var fattat...tänkte jag i nästan en vecka innan jag ramlade över bilder på Eden Rose. Jag har den sedan innan (iofs på ett olämpligt ställe) och fullkomligt älskar blommorna. Den fungerar också som klättrare (i Skåne) och har inte så mycket taggar.

Vad säger ni - ska jag gå på älsklingsblomman eller allround-klättraren? Erfarenheter?

'Zepherine Drouhin' (buyarose.eu) till vänster och Eden Rose till höger

4 kommentarer:

 1. Ja du det där var svårt. Jag hade satt en av varje för jag är ju den som inte kan välja.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Jadu, där är jag ju partisk, jag tycker ju så mycket om Eden Rose! Men hur den funkar vid en båge vågar jag inte gissa, mina plantor är bara ett år och har inte nått några höga höjder ännu.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 3. Älskar båda dessa rosor, men gissar att den litet kinkigare Eden Rose, inte skulle ge lika mycket blomsterfägring som 'Zepherine Drouhin'
  Egentligen tror jag att de två skulle vara idealiska kompanjoner på en båge, särskilt om det finns plats för två rosor intill varandra på varje sida.
  Har inte så god erfarenhet av att placera olika sorter på sidorna. Det vill gärna bli så att den ena sorten drar iväg, den andra står och stampar och hela intrycket blir skevt. Har man däremot planterat liksidigt, så blir det ett mera harmoniskt intryck. Så tycker jag, men smaken är ju olika! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé, jag kanske ska sätta två rosor per sida! Jag har ju i och för sig erfarenhet av att rosor blir för omfångsrika, men man kan ju alltid ta bort den ena om det blir för mycket. Funderar vidare...

   Radera