söndag 29 juni 2014

Fröställningar och vallmokapslar

När jag var liten var det populärt med eterneller, alltså torkade blommor av sorter som håller färg och form någorlunda bra. Jag kommer inte ihåg om jag gillade det eller inte, lade nog inte så mycket tanke på heminredning på den tiden... Men när jag var kring 20 kom en ny torkade-blommor-period, då man skulle ha torkade rosor som en del av sin shabby chic-inredning. Jag minns att jag plockade knoppar från bl.a. vresrosor på landet och gjorde arrangemang av, som sedan fick stå och samla damm i all sin prakt.


Numera är det inte blommorna som lockar, utan fröställningarna. Både allium och vallmo är fantastiskt vackra även efter det att blommorna är passé. Allium får stå i en stor vas, som på bilden ovan, och så fyller jag på allteftersom alliumbollarna i rabatterna kroknar och faller omkull. Hittills har jag dock behållt dem ute i växthuset, och de blir inte lika långlivade som på den gamla, goda tiden...:-)

Vallmokapslarna brukar jag inkludera i blomsterarrangemang, som på bilden nedan, medan de är färska, eller så sätter jag ett helt gäng i en mindre vas för torkning. Inte heller dessa brukar dock överleva vintern. Det kommer ju nya nästa år!
4 kommentarer:

 1. Underbar bukett :)

  Eterneller ja. I huvudet dyker en annan bild upp. Gardinkappor man fyllde med papper för att få "fluff". Liksom eternellerna - vilka dammsamlare. Hoppas aldrig-aldrig den trenden kommer tillbaka...

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 2. Hej Elin! Tack för att du kom och besökte mig idag, det var så kul att träffa dig! Hoppas vi kan träffas igen i något annat trevligt trädgårdssammanhang. :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Alliumfröställningar har jag också i vas, snyggt. Men din bukett är ju storslagen!
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Minns också eternellernas storhetstid, hur de låg i stora buketter allra överst på bokhyllorna hemma och samlade damm... Din bukett är desto trevligare!
  Ha en skön söndagkväll!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera