fredag 21 februari 2014

Blommig fredag - Solen!

Kvällssol på utmätt tid
Man brukar säga att det finns tre viktiga saker att tänka på när man ska köpa hus; läget, läget och läget. Jag vet inte om det är just solläget som man brukar tänka på då, men är det något som jag själv har lärt mig är att solen och kanske framför allt kvällssolen är en superviktig aspekt på en tomt. Jag har inte någon omfattande erfarenhet eftersom jag bara köpt hus en gång, men numera är det bland det första jag tänker på när jag besöker nya ställen.

När vi tittade på och köpte vårt hus för knappt tio år sedan var det i början av december och vi skänkte inte en tanke åt väderstrecken eller hur solen kunde tänkas falla över tomten. Som det visade sig så har vi inte heller det idealiska solläget precis där vi skulle vilja, men eftersom tomten är ganska stor så finns det alltid någonstans där solen skiner. Ja, i mån av väderlek då...

Vi har många gamla träd och mycket uppvuxen växtlighet (liksom grannarna i söder och väster...) så det är aldrig något som helst problem att finna skugga. Problemet är snarare det motsatta, att det blir för skuggigt på vissa "prime locations" på tomten.

I somras fixade vi i alla fall en halvtimmes extra kvällssol på uteplatsen bredvid växthuset genom att korta ner en lönn som vuxit lite för bra. Kanske inte den mest regelrätta beskärningen (diplomatiskt uttryckt) men rätt mycket soligare fördrinkar under sommarmånaderna! Någonstans mellan klockan halvsju och sju ser det ut som på bilden ovan, och då är det snart dags att gå in i växthuset och sätta sig till bords.

Varm kvällssol i växthuset

http://www.blandrosorochbladloss.blogspot.se/
 
 
 


26 kommentarer:

 1. Jag håller med dig det är en viktig del som man skall tänka på hur soligt utemiljön är för där vistas man ju en hel del.

  Värmande bilder.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 2. Haha, känner igen det där att kapa ett träd som skymmer solen. Vi har en rönn som vi klipper ner åtminstone vartannat år för den skuggar annars vårsolen, precis när man är mest hungrig efter solstrålar. Det ser verkligen inbjudande ut på din uteplats!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 3. När vi tittade efter nytt boende, var väderstrecket ett av de viktigare punkterna. Nu har vi sol hela dagen lång. Bara inga moln är i vägen förstås.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Ja du på min koloni är det också väldigt lite kvällssol. Det går ju ann en sommar som denna när det är mycket sol på dagen. annars så längtar jag efter den på kvällen, jag har inte såntur att jag kan kapa mina träd som är i vägen de står utanför min tomt det ser ju väldigt mysigt´ut i ditt växthus på kvällen
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Vilket trevligt växthus! där kan man säkert gotta sig också utan sol. Känner igen det där med många träd...men i skuggan växer också mycket vackert, om bara vattnet räcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tant O!
   Visst är det sant att det är mycket som trivs i skugga - mina finaste plantor är de som växer i halvskugga. Det är mest jag som kräver helsol för att växa och frodas:-)
   Kram
   Elin

   Radera
 6. Vi har ingen sol på vintern i trädgården.Vi har skog och ett berg som tar bort solen .Nu äntligen börjar den komma igen.
  Kramar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunborg!
   Denna vinter har ni nog inte missat så mycket, det känns inte som att vi heller har haft någon sol, trots avsaknad av både skog och berg... Annars får ni göra som den där bergsbyn i Norge eller var det nu var, där de har monterat upp jättespeglar som reflekterar ner solljuset på bytorget under vinternt. Teknikens under:-)
   Kram
   Elin

   Radera
 7. ÅÅ så härligt att få sitta i växthuset och äta mat...längtar till den tid då man kan göra det:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Berit!
   Ja, jag längtar också! Men allra bäst är det tidigt, tidigt på året när solen kan få upp temperaturen i över 20 grader i växthuset, och man kan sitta i stillheten där och bara njuta.
   Kram
   Elin

   Radera
 8. Bare herlig i veksthuset!
  Joda, alt alt om beliggenhet og sol, siden vi bor på vestsiden = skyggesiden av fjorden, og attpåtil med skog på flere kanter...

  SvaraRadera
 9. For en deilig stemning i veksthuset!

  SvaraRadera
 10. Jag har också en skuggig trädgård och vet vad det betyder i försämrade odlingsmöjligheter. Men skugga är också skönt och personligen går jag hellre ut i solen än tvingas leta efter skugga. ;)
  Ha en fin helg och hoppas några solstrålar hittar hem till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlotta!
   Ja, en trädgård med antingen bara skugga eller bara sol skulle nog inte vara så kul... Skönt att man kan välja!
   Kram
   Elin

   Radera
 11. Åh, den som ändå fick sitta i ditt fina växthus och njuta vid det fint dukade bordet medan kvälls-solen sänder sina sista strålar. Ser så mysigt ut/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Det är väldigt mysigt och jag längtar! Kommer du till Malmö så kom förbi och provsitt! :-)
   Kram
   Elin

   Radera
 12. Känner igen problemetftersom vi bor granne med skogen i söder. Tur att solen står högt på sommaren!

  SvaraRadera
 13. Vilket härligt växthus! Vackert med den teglade väggen. Jag håller med Titti - där hade jag velat sitta och mysa när solen går ner. :-)
  Ha en härlig helg!
  /E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ellinor! Tack för snälla ord! Bara att komma förbi om du är i krokarna:-)
   Kram
   Elin

   Radera
 14. Bra tolkning! För visst är läget viktigt och att kunna välja att vistas i solen hela dagen.... Gamla äppleträd vill jag också gärna ha. Så nu letar jag ett läge med sol och skuggande träd, fritt och med utsikt.. Inte helt lätt :-)

  Växthuset och den vackra teglade väggen, dukningen... ..mmmmmm så härligt!

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Vi har många gamla äppleträd som kanske t o m är lite för gamla - vi borde egentligen plantera nya nu så att inte alla försvinner på en gång, men det är svårt att hitta nya platser för träd i en gammal trädgård.
   Lycka till med letandet, spännande att få börja på nytt!
   Kram
   Elin

   Radera
 15. underbara bilder, ja nu är man allt lite solsugen :)
  å missa nu inte.....

  SATURDAY SHOW OFF


  de e kul att vara med :)
  Välkommen
  Håkan

  SvaraRadera
 16. Ååå, vilket mysigt växthus du har med alldeles lagom mycket sol! Visst gör det ont att offra ett träd, men efter noga övervägande får det ske nån gång ibland ändå.
  Sågade ner en nästan 100 år gammal lind alldeles bredvid huset, främst för att få 20% mer solel från panelerna på taket, men även för att slippa ha trädkronan i luftledningarna och alla löv i hängrännorna. Som bonus blev det en stor rabatt i soligt läge och jag planterade en pärlrönn istället som inte kommer att bli högre än huset.

  Önskar dig en fin helg
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Ja, även hos oss har några träd rykt, både frivilligt och ofrivilligt. Roligast var när vår mycket gamla grannfru fick ringa oss två dagar efter en storm och berätta att ett stort gammalt körsbärsträd i vår "vildaste" hörna hade trillat in till henne - och vi hade inte ens märkt det...
   Kram
   Elin

   Radera
 17. Det där växthuset är ju bara helt fantastiskt. Där hade jag gärna suttit ner och ätit middag!

  Hoppas att solen lyst lite på dig under helgen...

  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 18. Vilken fantastisk dukning! Där förstår jag att man njuter till bords!/Susanne

  SvaraRadera