torsdag 12 december 2013

Mitt växthus - del 2 (Bygga grunden)

Det är bara snart tre år sedan vi började bygga vårt växthus, men det känns redan som en evighet sedan. I mars 2011 inleddes det första faktiska arbetet med det växthus som vi hade planerat sedan något år tillbaka. Bygglovet hade vi fått under senvintern, och så fort det blev tillräckligt varmt satte vi igång.

"Före"
Den första etappen bestod i att fälla ett träd (snyft) som stod för nära och att ta bort stubbar som var i vägen. Därefter grävdes det ur en ränna om ca en meters djup, där grunden för väggarna skulle gjutas och muras upp. Golvet däremellan grävdes bara ur med cirka 40 cm.

Färdiggrävt
Samtidigt grävdes en ränna för kablar för el och vatten mellan huset och växthuset. Gjorde inte susen för gräsmattan, men den överlevde i alla fall. Den var ju inte på sin tillväxttopp just då, som framgår av bilderna.

El- och vattenkablar från huset
I den grävda rännan gjöts det först en armerad grund, och därefter murades lecablock i tre skift upp till marknivån.

Gjutet och murat
Från marknivån och uppåt byttes lecablocken ut mot gammal tegelsten, som jag hade samlat in via Blocketannonser. Om jag inte minns fel behövdes det cirka 1 800 stycken tegelstenar, och med tanke på deras tyngd kunde man bara ta ca 300 stycken i varje släptransport. Jag minns särskilt två turer i rad till Teckomatorp som jag gjorde tillsamman med min far, för att hämta perfekt sliten tegelsten i rätt färg. En del av tegelstenarna som användes fanns dock i en staplad hög i trädgården redan när vi flyttade in, och det känns extra kul att just de har fått en permanent plats.

Tegling på gång
Teglingen gjordes i dubbel bredd och var tredje sten lades på tvären över båda raderna för att hålla ihop konstruktionen. Jag hade cyklat runt och tittat på hus som var teglade i olika mönster, och kom fram till att två på längden, en på tvären, två på längden, osv... var det snyggaste. Det hade också fördelen att man inte behövde armera mellan ytter- och innerraden.

Muren färdig! "Bara" stenläggning och trä/glaskonstruktion kvar...
Murdelen blev färdig redan i april 2011, men sedan dröjde det till september innan trästommen och glas kom på plats. Jag var lite (mycket) otålig, men sönerna tyckte det var perfekt att ha ett fullskalefort att leka krig vid under en hel sommar.

För att beskrivningen ovan inte ska låta som att vi kandiderar till Handyman of the Year, ska jag kanske påpeka att vi fått hjälp med det mesta av det praktiska arbetet ;-)


Målbilden!



11 kommentarer:

  1. Hej Elin !

    Åhh så kul att se växthusbygget !
    Vi gjorde liknande resa med hämtning av tegel som ni - fram och tillbaka till Karlstad flera gånger !
    Så snyggt det blev med tegel överallt - värt allt slit förstår jag !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Ja, så här i efterhand har man nästan glömt allt arbete, men även om vi "bara" gjorde kringarbetet så blev det ändå en hel del. Men absolut värt det!!
      Ha en skön jul!
      Kram
      Elin

      Radera
  2. Otroligt inspirerande inlägg!
    Jag drömmer vidare om ett eget växthus med teglad sockel och passar på att önska god jul!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin!
      Ja, det är verkligen en värdig dröm - du har väl skickat din lista till tomten...? ;-)
      Om du (eller tomten) behöver tips i framtiden är det bara att höra av sig.
      God jul till dig också!
      Kram
      Elin

      Radera
  3. Hur förankrade ni trä/fönster till teglet? Är lite sugen på ett sommarprojekt;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Joe,

      Vi hade en snickare som gjorde allt det arbetet, så jag har inte full koll, men jag vet detta: Ovanpå teglet lades först någon sorts fuktspärr (typ tjärpapp) och sedan skruvades syllen (95 mm) fast. Sen sattes stolparna fast i syllen, men hur vet jag inte... Tyvärr är alla bilder från den sommar/höst när växthuset byggdes lite smått oåtkomliga på en gammal dator, vilket är anledning att jag inte gjort någon inlägg från detta än. Får se om jag kan lyckas skaka fram bilderna och visa.
      Hälsningar
      Elin

      Radera
  4. Hej. Vad fint. Precis så som jag går å filar på. Vad tycker du om murhöjden? För hög? Alldeles lagom? Växthushälsningar Helena

    SvaraRadera
  5. Hej Helena!
    Vad kul att planera växthus! Vår mur är cirka 60 cm hög, och jag tycker att det är perfekt. Det ger en stabilare känsla i huset men utan att blockera utsikten även när man sitter ner. Vår mur är också dubbel bredd, vilket jag också gillar. Det känns rejält, och så kan man ha krukor hela vägen runt. Jag har dessutom köpt måttbeställda zinktråg hela vägen runt, som krukorna står i, så slipper man fat under krukorna och kan vattna underifrån.
    Lycka till med bygget!
    Kram
    Elin

    SvaraRadera
  6. Tack för denna otroligt utförliga beskrivning om hur ni gick till väga för att få er fantastiska växthus!!! Jag önskar att jag någon gång kommer att få ett lika vacker växthus! Hoppet är det sista som överger en eller hur??? Allt gott! Mari

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Jag tycker er mur är fantastisk fin och vill bygga något liknande. Det jag funderar på och inte hittar något svar på är det här med frostbeständighet. Hur har er mur klarat sig? Använde ni murtegel eller fasadtegel? Det står ju ofta inget om detta i blocket-annonser...
    Mvh, Christina Andersson

    SvaraRadera
  8. Hej Christina,
    Jsg har ingen aning vilken sort det är och det kan mycket väl vara blandat. Jag har aldrig hört att frost skulle vara ett problem ovan mark och vi har inte heller några sådana skador som tur är. Men Skåne är kanske förskonat... Hälsningar Elin

    SvaraRadera