måndag 26 juni 2017

Cph Gardens


Under midsommarhelgen hölls första upplagan av trädgårdsmässan Cph Gardens i Köpenhamn och jag lyckades trots ett fullspäckat schema ta mig dit och beskåda härligheten.

Själva mässområdet var inte så spektakulärt; en öppen gräsplan i Valbyparken i södra Köpenhamn som kändes lite ”utslängt” och öppet, om jag jämför med de lummiga omgivningarna på de andra två trädgårdsmässor jag nyligen besökt (i Chelsea och Malmö). Mässområdet var också lite rörigt och svårnavigerat, men var å andra sidan inte så stort att man riskerade att gå vilse.

Den riktiga behållningen låg – som sig bör – i utställningsträdgårdarna som för det mesta höll hög klass och var väldigt genomarbetade. Åtta stora trädgårdar och ett antal lite mindre fanns det att beundra och flera var verkligt fina. I sann Chelsea-anda hade juryn dock helt lämnat min favorit utanför prispallen – men gav å andra sidan förstapriset till min näst-favorit.

Favoriten:Vinnaren:


På baksidan av vinnarträdgården fanns detta fantastiska spaljerade päronträd i jättekruka. Hade jag inte cyklat till mässan hade jag kanske försökt knycka med mig det…😊


En fin detalj var att de flesta trädgårdar var designade från alla sidor, och det gällde att inte missa baksidan. Här var det ett avancerat insektshotell med mer dekorationsfaktor än nyttodito, på baksidan av en mer traditionell installation.Ett miniväxthus av fyra fönster – enkelt, utrymmessnålt och mycket snyggt!


I denna charmiga trädgård gillade jag både markbeläggningen och detaljerna – kolla in fågelholkarna som är ”inbyggda” i staketet!Här fick jag lite associationer till Maria på Almbackens utställningsträdgård på Malmö Garden Show, men den gav inte alls samma "vill-flytta-in-känsla".


Om jag förstått saken rätt så är ambitionen att hålla en ny mässa år 2019 och därefter kanske vartannat år – lite synd att det inte blir en årlig tillställning men då blir kanske suget i stället desto större…!

5 kommentarer:

 1. Jättekul att se - tack för att du visar !
  Jag gillar stäppsalveträdgården med gula inslag - väldigt inspirerande. Tror jag skall flytta in lite gula växter i min långa rabatt som blivit lite tråkig.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Så kul att få se. Roligt att det blir fler trädgårdsmässor i Skandinavien.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Tack för bilderna! Jag hade tänkt åka dit, men av någon anledning blev det aldrig av. Kul att få se lite bilder därifrån i alla fall.
  Allt gott

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Vilka inspirerande bilder! Ta bara tex det blåa "växthuset", insekthotellet och färgkombinationerna ,..ah! Gjorde säkert inget att området var trist när de byggt upp trädgårdarna så där vackert och med så fina detaljer! Ha det fint!

  SvaraRadera