tisdag 1 juli 2014

Tusen trädgårdar...eller sju

Den som ofta läser trädgårdsbloggar kan knappast ha missat att evenemanget Tusen Trädgårdar hölls i söndags. Jag brukar missa (eller bortprioritera) sådana här roligheter, men denna gång fick jag till det! Och trots att regnet tidvis föll så hade jag så kul och är så nöjd med mina val av trädgårdar under dagen.

Jag hade sedan tidigare rätt bra hum om vilka trädgårdar jag skulle besöka, men när jag gick in på hemsidan för att hämta adresser, så upptäckte jag att en trädgård bara några hus från mig också var med. Den hamnade såklart på listan och blev den första jag gick till.

Trädgården 'Femtio nyanser av grönt' med sin perfekt klippta och kantskurna gräsmatta har jag ofta gått förbi och spanat in på, så det var väldigt kul att komma in och se även baksidan som var minst lika fin.


Fantastiskt murgröneträd på gammal stam - vill ha!
 
Den här söta hunden har jag hälsat på många gånger från utsidan. Jag gillar särskilt den smarta övergången från gatunivå till trädgården.

Nästa anhalt var Tages Trädgård, också i Malmö. Här tog Hanna emot i gummistövlar i regnet och berättade inspirerande om sin underbara trädgård. Jag imponerades över växtkraften i de friska, fina perennerna och de fina kombinationerna. Här stannade jag länge och tittade och pratade med Hanna och andra besökare. En riktig njutningsträdgård!

Fint och smart med allium mitt bland solhattarna, en idé jag ska ta med mig hem.
Nästa anhalt var Södra Sandby, några mil från Malmö. Här finns ett litet trädgårdskluster på gångavstånd, och jag var inte den enda som hade hittat hit...

Först besökte jag Maria på Almbacken och hennes superfina och välplanerade trädgård. Jag hade missat att Sydsvenskan hade haft ett stort reportage om trädgården dagen innan, så där var tjockt med folk (jag hade i och för sig gått dit ändå!) vilket försvårade fotografering. Hennes smarta avdelare med klätterhortensia fick jag i alla fall på bild, en idé som jag verkligen vill prova själv.


Sen kom turen till Anna med Goda Stunder Tokiga Idéer. En superfin trädgård med olika avdelningar med lite olika stil men som ändå hänger ihop. Framförallt framsidan var annorlunda - men ännu finare - än jag föreställt mig den från bloggen, och hade fantastiska perennkompositioner blandat med olika pergolor och installationer. På bilden nedan den nya uteplatsen i kvällssolsläge, redan lummig trots att den är alldeles ny.


Några hus bort låg Annas mammas trädgård, som på få kvadratmeter skapat en hel blommigt frodig värld. Imponerande! 


Till sist körde jag till Torna Hällestad och besökte familjen Hjorts överdådiga trädgård med galleri och flera växthus. Avancerad trädgårdsanläggning i lite medelhavsstil som med tiden fått en charmig slarvighet över sig.  


Köksträdgården med det fantastiska orangeriet/växthuset bildar en ljuvlig entré.


Efter ännu ett trädgårdsbesök i Torna Hällestad (som inte fastnade på bild) var jag helt slut i rutan och begav mig nöjd och glad hemåt. Vilket fantastiskt gratisnöje detta är, och jag tror verkligen att det är minst lika kul för de som visar upp sina trädgårdar. Win-win!

4 kommentarer:

 1. Det är verkligen Win-Win! Jag var en sån som visade och det var första gången jag var med i evenemanget men kommer absolut göra om det! Det trista är dock att man inte hinner besöka andras ;)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Tack för att jag fick följa med dig på rundan! Härliga bilder på härliga trädgårdar!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Tack för att du delade med dig av trädgårdarna du besökte. Murgröneträdet fastande jag speciellt för, så snyggt!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 4. Tack för fin bild och vackra ord om min trädgård! Det verkar som du hade en riktig toppendag! :) Kram Hanna

  SvaraRadera