söndag 12 januari 2014

Blommig fredag - Trädgårdsåret 2014!


Äntligen är det nya året här! Det oskrivna bladet framåt i tiden... Året som HELT SÄKERT kommer att bli det bästa trädgårdsåret någonsin J. Året då jag får facit på allt som planterades eller såddes under fjolåret och åren dessförinnan. Året då rosor och pioner kommer att blomma vackrare än någonsin.År 2014 tänker jag – liksom inför 2013 – att det inte ska ske några stora projekt i trädgården utan att jag ska förbättra och njuta av de som redan genomförts. Fler blommande växter ska planteras, både perenna och ettåriga. Mina nya ”Cutting Garden”-lådor ska fyllas med blomvilliga ettåringar till buketter och arrangemang, och här tänker jag framförallt på zinnia, lejongap, sommarrudbeckia, rävsvans, lövkoja och dahlia.

Stjärnflocka, rudbeckia, pelargon, hortensia, zinnia, vallmofrökapslar, alunrot, lejongap, borstnejlika och luktärt

Mina nya rabatter på framsidan ska fyllas på med… ja, vi får väl se vad det blir. I vanlig ordning blir det nog lite gott och blandat, det som redan är planterat är nämligen inte helt stringent och genomtänkt… Framsidan på huset har bara sol på sen eftermiddag och tidig kväll, så de mest solälskande växterna får jag ha på andra sidan. I den ena rabatten är det redan planterat befintliga hortensiabuskar, nävor, alunrot, stjärnflocka och en drös tulpaner och allium. I rabatten på andra sidan trappan har jag satt fyra nya rosor, två Scepter d’Isle och två Mary Rose, bredvid två befintliga Eden Rose. Runt dem några rudbeckior och som kant nya små buxbomsplantor (vi får se om de får leva tills de blir en tät häck…).
Plats för plantering!
Jag ser också fram emot att se resultatet av den robotgräsklippare vi installerade sent i höstas. Jag hann notera innan den sattes undan att den klippte bra, men jag är spänd på att se om den minskar ogräset i gräsmattan så mycket som det sägs. Slippa klippning och mindre ogräs, det låter helt idealiskt!
I år har jag också som ambition att jag ska försöka besöka fler andra trädgårdar och plantskolor. Jag tänker alltför ofta att ”jag ska bara…” hemma i min egen trädgård först, men det vet vi ju alla att det ju inte direkt är så att man någonsin blir färdig, och så vips så har dagen gått. I år ska jag INTE missa Tusen trädgårdar och andra liknande spännande evenemang!


http://www.blandrosorochbladloss.blogspot.se/2014/01/premiar-blommig-fredag.html


 

5 kommentarer:

 1. Visst är det underbart att få planera för trädgården, och sen få förverkliga några av drömmarna! Så fantastiska Pioner du har...jag älskar Pioner:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Vad bra att du lämnade en kommentar, nu gick jag in och läste dina senaste härliga inlägg! Det är verkligen en positiv bieffekt med att börja blogga själv, att man hittar nya och påminns om andra fina bloggar!
   Kram
   Elin

   Radera
 2. Låter som bra planer, utveckla det du har och besöka lite fler trädgårdar! :)
  Läser att du har Eden Rose, nu blir jag fundersam, har jag frågat dig hur de har blivit hos dig? vi planterade våra i höstas, så jag har bara de enorma i Frankrike för min syn (och jag inser att så kommer de inte att bli här...).
  Kram Kristina (som håller på att läsa i fatt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kristina!

   Våra Eden Rose planterades för 4-5 år sedan, men fick nog inte en plantering enligt konstens alla regler och står inte så soligt. De har inte utvecklats särskilt bra även om det har blivit några fina blommor på dem varje år. Jag var faktiskt på väg att kassera dem inför 2013, men sen blev de ganska fina under fjolåret så nu får de en chans till. Dessutom har jag i höstas lagt en ny stor rabatt med bra jord som ansluter till den lilla plantering där Eden Rose-plantorna står, och jag tror därför att de kommer att få en kick av detta.
   De har hela tiden känts förhållandevis friska, 2013 var de fina hela vägen igenom hösten.
   Rosorna är helt underbara när de väl kommer, men återblomningen har varit sparsam hos mig. (Men det kanske blir bättre nu.
   Kram
   Elin

   Radera
  2. Då hoppas jag att våra kommer att må bra i vår rabatt och att dina fick en ny kick av den soliga sommaren förra året! :) Du får lassa på lite kogödsel och prata snällt med dem.
   Kram Kristina

   Radera