onsdag 30 oktober 2013

Georginer

 
…är det vackra danska namnet för dahlior. Detta är en av mina favoritväxter som jag önskar att jag hade ännu mer plats för. Det är framförallt de lagom stora sorterna som passar i blomsterbuketter som jag fastnar för. Förra året hade jag också en fin men stor sort (Purple Explosion) som blev över 25 cm i diameter - häftigt men kanske lite ”för mycket”.
I helgen grävde jag upp de dahliaknölar som jag vill försöka övervintra till våren (jag grävde även upp de som inte fick godkänt, men de hamnade på komposten). Här i Skåne har vi fortfarande 10-15 grader, men på grund av en ynka oförutsedd frostnatt för tio dagar sedan har jag bara en enda dahlia som fortfarande är vid liv.
 
Uppgrävda och avsköljda, på väg till torkning

De sorter som ska övervintras är: Eveline (favvis), Karma Serena, Café au lait, Melody Pink Allegro och Melody Harmony. Får se hur jag lyckas denna vinter – förra årets sparade knölar ruttnade eller frös bort, oklart vilket. I år hamnar de i syrrans garage så fort det blir frost på riktigt. Till dess får de stå i växthuset.


 Dahlia Eveline


Dahlia Melody Pink Harmony

Dahlior är riktiga trädgårdskarameller, eller hur?1 kommentar:

  1. Jag gillar också dahlior, för deras volym, färg och variationsrikedom men jag odlar dem endast i kruka. I år lyckades jag faktiskt skydda dem från den första frostnatten ( 18 okt om jag inte minns fel), så de höll ställningarna en månad till. Dahlior är underskattade. Jättefin bukett du har plockat.

    SvaraRadera